Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Париж, Берлин и Москва опитват да блокират военното решение за Ирак

0 коментара

Франция, Русия и Германия излязоха снощи с обща декларация, в която призоваха за засилване на оръжейните инспекции в Ирак като част от дипломатическа инициатива, чиято цел е да бъде разоръжен Саддам Хюсеин, без да се води война в настоящия момент, предадоха АП и Ройтерс.

Часове по-късно беше оповестено, че инициативата на Париж, Берлин и Москва за засилване и разширяване на оръжейните инспекции вече е внесена в ООН и е предадена на членовете на Съвета за сигурност. В петък се очаква ключовия доклад на шефовете на оръжейните инспектори Ханс Бликс и Мохамед Ел Барадей за това дали Ирак е сътрудничи активно на проверките.

Вчера Багдад разреши полети на американски, френски и руски разузнавателни самолети над цялата си територия, които да подпомагат инспекциите и да засилят контрола.

Френският президент Жак Ширак прочете снощи в присъствието на руския държавен глава Владимир Путин съвместната френско-германско-руска декларацията по иракската криза. От вчера Путин е на 3-дневно посещение в Париж, където пристигна след визита в Берлин.

"Русия, Германия и Франция са за продължаването на инспекциите и за съществено подсилване на техните човешки и технически ресурси чрез всички възможни средства и във взаимодействие с инспекторите", се изтъква в документа.

Подчертава се, че трите държави са твърдо решени да направят всичко възможно за разоръжаването на Ирак по мирен път.

Войната трябва да бъде последното средство, до което да се прибягва, се казва в декларацията. Дискусията за Ирак трябва да се води "в духа на приятелство и уважение, които характеризират отношенията ни със Съединените щати и с други държави", изтъкна френският президент.

По повод журналистически въпрос френският президент не пропусна да подчертае позицията си, че засега няма неопровержими доказателства, че Ирак притежава забранени оръжия.

Ширак посочи, че трябва да бъдат разгледани всички възможности, които дава резолюция 1441 на Съвета за сигурност. Тя все още предоставя широко поле на действие, за да се постигне целта - ликвидирането на оръжията за масово унищожение, които Ирак може би притежава

От своя страна Путин се въздържа от задочен спор със САЩ дали има или няма доказателства, че Саддам има оръжия за масово поразяване. Според руския президент инспекторите на ООН трябва да проверят представените от американския държавен секретар Колин Пауъл в Съвета за сигурност данни, че Ирак разполага с оръжия за масово унищожение. Путин повтори, че Русия се противопоставя на употребата на сила срещу Ирак.

Оповестената вчера тристранна инициатива по иракската криза се различава в два съществени пункта от разгласения от сп. Шпигел т.н. "френско-германски план за Ирак".

В плана, публикуван в германското издание, се предвижда разполагане на войски на ООН в Ирак, които да гарантират сигурността и ефективността на инспекторите на Световната организация. Вчера по време на пресконференцията Ширак - Путин френския президент посочи, че тристранната инициатива не предвижда сини каски.

В декларацията не се поменава и установяване на забранене за полети зона над цялата територия на Ирак.

Предложението на Париж, Берлин и Москва е внесено в Съвете за сигурност

Постоянните представители на Германия, Франция и Русия в ООН са поискали декларацията, огласена вчера в Париж от президентите Ширак и Путин, да бъде официално връчена на всички членове на Съвета за сигурност. Тримата посланици са изразили очакване, че инициативата ще обедини и останалите членове на Съвета за сигурност около алтернативата за мирно разоръжаване на Ирак, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници в ООН.

Общата декларация ще бъде разпространен в близките часове в Съвета и очакваме, тя да получи широко одобрение, каза дипломат, пожелал анонимност.

Франция работи върху редакцията на текст, уточняващ предложението за засилване на инспекциите в Ирак, направено миналата седмица от френския външен министър Доминик дьо Вилпен пред Съвета за сигурност.

Неокончателният вариант на текста от вчера следобед е на разположение на Съвета за сигурност, като в близките 48 часа трябва да се уточни крайният му вариант, който вероятно ще бъде съобразен с общата френско-германско-руска декларация.

В настоящия си вид тестът не определя с каква цифра трябва да нараснат инспекторските екипи в Ирак.

Очаква се текстът, предвиждащ засилване на инспекциите да бъде обсъден в Съвета за сигурност в края на седмицата, след като Ханс Бликс и Мохамед Ел Барадей представят доклада си за хода на проверките в Ирак и степента на сътрудничество на Багдад.

Първата реакция на Белия дом на тристранната инициатива е на практика пълно отхвърляне. Американският президент Буш заяви, че един или двама инспектори биха били достатъчни, ако Саддам искаше да се разоръжи.

Великобритания също не подкрепи плана за засилване на инспекциите. Външинят министър Джак Строу заяви вчера, че дори "хилядократно увеличение" на ресурса на инспекторите няма да помогне, докато Саддам Хюсеин не промени поведението си. "Ако Саддам не изпълнява исканията на ООН и не сътрудничи честно, каква е нуждата от повече инспектори?, попита британския външен министър.

Едновременно с това Строу каза, че може да има "позитивен отговор", ако шефовете на инспекторите Бликс и Ел Барадей поискат в петък от Съвета за сигурност засилване на дейността си в Ирак.

Кризата в НАТО

Разгласяването на общата позиция на трите държави стана в същия ден, в който НАТО на три пъти не успя да постигне съгласие за изпращане на военни средства в Турция, които да я гарантират при евентуално нападение от страна на Ирак. Франция, Германия и Белгия отказаха до подкрепят искането, представено първо от САЩ, а след това и от Турция, за помощ на съюзник, които се чувства заплашен. Париж, Берлин и Брюксел изтъкнаха, че не става въпрос да се откаже защита на съюзник, а за това кога да се окаже. Според тях дипломатическите възможности за решаване на кризата не са изчерпани и решение на НАТО в този момент означава, да се подкрепи започване на война без санкция на ООН. Скептичните неофициални гласове обясняват, че исканите средства за защита - самолети за ранно предупреждение АУАКС и зенитни системи Пейтриът - ще се използват главно за защита на американските сили в Турция и базите, от които се планира да се осъществява военната операция срещу Ирак.

Американският президент Джордж Буш коментира, че е разочарован от решението на Франция да блокира плановете на НАТО за военна помощ за Турция в случай на война с Ирак. Не разбирам това решение. То въздейства отрицателно върху Алианса, каза още Буш след среща с австралийския премиер Джон Хауард в Белия дом.

Пред журналисти в Пентагона военен министър Доналд Ръмсфелд министърът каза, че ако е необходимо, планирането ще продължи извън НАТО, и добави, че въпреки всичко е сигурен, че НАТО ще намери начин да реши проблема

Кризата в НАТО беше определена като най-сериозната в историята на Алианса.След последното трето за деня заседание на Постоянния съвет на НАТО генералният секретар лорд Робъртсън изрази предпазлива надежда, че все пак ще бъде намерено решение.

"За съжаление все още не сме на етап, когата можем да постигнем консенсус." Той посочи, че преговорите между страните-членки на алианса продължават неофициално.

Днес в 12 ч. българско време е насрочено ново заседание, но наблюдателите не очакват то да успее да вземе решение, тъй като след тристранната инициатива на Франция, Германия и Русия

Саддам разрешава контролни полети на американски, руски и френски самолети

Вчера иракският посланик в ООН съобщи, че Багдад приема безусловно прелитането на американските разузнавателни самолети.

Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ потвърди, че е получила писмо от съветника на иракския президент генерал Амир ас Саади, в което се посочва, че Ирак приема разузнавателни самолети U-2 да прелитат на голяма височина над Ирак. Освен американските U-2 в мисията ще участват френски Мираж и руски Антонов, уточни говорител на генералния директор на агенцията Мохамед ел Барадеи.

В интервю за телевизионния канал Абу Даби ТВ генерал Ас Саади заяви, че Ирак се ангажира да гарантира сигурността на разузнавателните самолети и на техните пилоти. Той допълни, че Багдад ще приеме безусловното прелитане на голяма височина на американски, френски и руски разузнавателни самолети.

По-късно обаче Ройтерс разпространи информация, че Ирак поставя условие зад разреши употребата на самолети К-2. Според агенцията Саддам е поискал по време на разузнавателните полети британските и американските самолети да не извършват бомбардировки в забранените за полети зони над Северен и Южен Ирак.

По-рано Ирак твърдеше, че не може да гарантира сигурността на самолетите U-2 докато самолетите на коалицията патрулират в забранените за полети зони.

САЩ омаловажиха иракски обещания за засилване на сътрудничеството с инспекторите на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Определяйки действията на иракските ръководители като тактически ходове, говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър заяви, че Ирак още не е показал, че ще изпълни бързо и изцяло исканията на ООН. По повод на съгласието на Ирак да приеме разузнавателните полети на американски, френски и руски самолети и обещанието да приеме закон, забраняващ производството на оръжия за масово унищожение, Баучър посочи, че не се е случило нищо, заслужаващо интерес.

Саддам се опитва да печели време - така американският президент определи решението на иракския лидер Саддам Хюсеин да позволи на американски разузнавателни самолети Ю-2 да извършват полети над Ирак

Съобщението на иракската страна, че на инспекторите на ООН ще бъде разрешено да използват американски разузнавателни самолети, бе приветствано днес от някои членове на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес. По същия начин бе приета и информацията, че Багдад е предоставил допълнителни документи за стари оръжейни програми, добавя агенцията.

Но някои от посланиците на страните-членки в Съвета за сигурност заявиха, че това не е достатъчно, за да бъде предотвратена войната.

"Това не е пробив" - така българският посланик в ООН Стефан Тафров коментира изявленията на главните оръжейни инспектори Ханс Бликс и Мохамед ел Барадеи за известния напредък в разговорите им с иракските официални представители в Багдад, съобщава АП.

Цитиран е и британския посланик в ООН Джеръми Грийнсток, според когото липсва истинска промяна в поведението на Ирак.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.