Париж е готов да обсъди затягане на санкциите срещу Русия

Париж не изключва възможността за затягане на санкциите срещу Русия, ако преговорите за решаване на украинската криза в Женева се провалят, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от осведомителните агенции в четвъртък.

Може да засилим санкциите, ако не се очертае никакво решение (в Женева), посочи френският държавен глава в Елисейския дворец след среща с чешкия премиер Бохуслав Соботка.

Той допълни, че такова решение може да бъде взето на извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел.

Оланд подчерта, че подобно развитие няма да бъде най-желаното за Франция.

По думите на Оланд решаването на кризата в Украйна трябва да бъде съпроводено със "спазване на политическия дневен ред", като това включва провеждането на президентски избори на 25 май, които трябва да осигурят "излизане от кризата".

Говорейки за четиристранните преговори за кризата в Украйна, френският президент посочи, че те са възможност за диалог и по такъв начин за решение на кризисната ситуация.

Женева днес е домакин на четиристранни разговори, посветени на кризата в Украйна.

В разговорите участват Русия, Украйна, ЕС и САЩ, представени от руския външен министър Сергей Лавров, украинския външен министър Андрий Дешчица, дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън и американския държавен секретар Джон Кери.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?