Париж, Германия, Белгия и Холандия с нови температурни рекорди

Париж, Германия, Белгия и Холандия с нови температурни рекорди

Париж счупи в четвъртък своя исторически температурен рекорд, датиращ от близо 70 години. Във френската столица в 11,42 ч. по Гринуич бяха измерени 41 градуса по Целзий.

От началото на температурните измервания във Франция през 1873 г. в столицата градусите са били само веднъж над 40, а именно на 28 юли 1947 г., когато бяха отчетени 40,4 градуса по Целзий. Метеоролозите очакват до края да деня температурите да достигнат 42 градуса по Целзий.

Властите предупреждават гражданите да избягват спортуване и ненужни пътувания, съветват да се пие много вода, да се избягва алкохол и да проверяват как се чувстват възрастни роднини и съседи.

Миналата нощ вероятно беше най-горещата във Франция, откакто се правят измервания, съобщи Метео Франс. Най-ниската средна нощна температура е била 21,4 градуса.

В градовете Лил, Тулуза и Бордо са били регистрирани най-високите минимални нощни температури, посочи Метео Франс.

За втори път в историята си Франция обявява код червено за опасни горещини.

Предишният път беше през юни тази година, когато във Вергарг, край Монпелие в Южна Франция, бяха измерени рекордните 46 градуса.

Предишният рекорд беше 44,1 градуса, измерен по време на горещата вълна през 2003 г., която предизвика 15 000 смъртни случаи повече от обичайното във Франция и още 70 000 в останалата част от Европа.

Германия

В Германия пък беше счупен националният рекорд за горещина, предаде ДПА в четвъртък, като се позова на съобщение на Метеорологичната служба. Новият рекорд от 40,5 градуса по Целзий беше регистриран в Гайленкирхен в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия още вчера късно вечерта.

Предишният рекорд се държеше от баварския град Кицинген и беше 40,3 градуса, регистрирани преди 4 години.

Белгия

Метеорологичният институт на Белгия обяви днес, че в страната е бил регистриран също температурен рекорд и за първи път от 1833 г. (откакто се водят статистиките) градусите са преминали 40. Вчера в Лиеж е била отчетена температура от 40,2 градуса по Целзий.

Предишният рекорд беше 39,9 градуса по Целзий и беше регистриран по-рано вчера във военна база в североизточната част на страната.

Днес горещините продължават да мъчат Белгия и по обед в Брюксел на сянка бяха измерени 34,2 градуса по Целзий. Максималната стойност регистрирана някога в белгийската столица, е била 35,7 градуса по Целзий и се очаква тя да бъде превишена днес.

Холандия

Холандският правителствен институт по здравеопазване издаде предупреждение за високи нива на смог в някои части на страната в разгара на горещата вълна, обхванала страната, предаде Асошиейтед прес.

В страната бе поставен и нов температурен рекорд - 41,7 градуса по Целзий, съобщава Метеорологичният институт, предаде Франс прес. Той бил поставен в 12,15 ч. по Гринуич днес в Делен в източната част на страната. Предишният рекорд датираше от 1944 г. и беше 38,6 градуса по Целзий.

Великобритания

Великобритания днес се очертава да преживее най-горещия си ден в историята си. Според Британската метеорологична служба има 40 процента шансове рекордът от 38,5 градуса по Целзий, поставен в Кент през 2003 г., да бъде счупен, предаде Ройтерс. Засега беше отчетена най-високата температура, регистрирана някога за месец юли в страната - 36,9 градуса, отчетени в Хийтроу, предаде Ройтерс.

Австрия

В Австрия горещините взеха първа жертва. Двугодишно момче влязло в нагорещената от жегите семейна кола и заспало вътре. Родителите му го открили, когато то вече страдало от силно обезводняване. Откарали го в болница, но лекарите не успели да го спасят, предаде Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?