Париж и Берлин осъдиха руските маневри по границите на ЕС

Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен
Министърките на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен и на Франция Флоранс Парли порицаха руските военни маневри "Запад 2017", планирани за следващата седмица на границите на ЕС и НАТО, които според Париж показват стратегията на сплашване на Москва, съобщи Франс прес.
 
"Неоспоримо е, че виждаме демонстрация на възможностите и на силата на Русия" с тези учения, подчерта Урсула фон дер Лайен, застанала до своята френска колежка Флоранс Парли в кулоарите на среща на ЕС в Талин. "Който се съмнява в това, трябва само да погледне големия брой на силите, които участват в маневрите "Запад": над 100 000", подчерта германската министърка.
 
Това е първият случай, в който голяма сила от НАТО прави собствена оценка на броя на участниците в ученията, който досега съобщаваха балтийските страни, понякога смятани за прекалено песимистични поради общата им сложна история с Русия.
 
Москва твърди, че в ученията "Запад-2017" участват 12 700 руски и беларуски войници. Маневрите ще се състоят в Беларус от 14 до 20 септември, на юг от границата на Литва и в руския анклав Калининград.
 
"В този контекст е особено важно да потвърдим нашето присъствие пред лицето на тази демонстрация (на сила), която правят руснаците и която освен това, не трябва да го крием, е и стратегия на сплашване", заяви страна министърката на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли. Тя припомни, че през пролетта НАТО разположи четири батальона в балтийските страни и в Полша. В тази програма 300 френски военни се обучават заедно с британски, датски и естонски военни в Северна Естония.
 
"С нашето присъствие показваме, по начин, които е виден за всеки потенциален агресор, че територията на балтийските страни и на Полша се покрива от гаранциите на Алианса", добави Парли. Основополагащият договор на НАТО предвижда всички членове да се притекат на помощ в случай на агресия срещу който и да е от тях, припомня АФП.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?