Париж и Берлин предлагат иракският дълг да се намали наполовина

Франция и Германия са се споразумели да подкрепят опрощаването на 50 процента от иракския дълг към държавите кредиторки, предаде Ройтерс, като се позова на източници, запознати с хода на преговорите. Ирак дължи около 42 млрд. долара на Парижкия клуб, който обединява 19 държави кредиторки, сред които икономически най-развитите държави.

Основните кредитори на Ирак са обсъждали възстановяването на неговата икономика и необходимостта от съществено съкращаване на дълговете му, което според някои анализатори трябва да обхване 80 процента от иракските задължения.

Според осведомен източник, цитиран от Ройтерс, Франция и Германия са настроени за 50-процентно опрощаване на иракския дълг. Франция и Германия, които се стремят да заемат единни позиции по европейски и международни въпроси, са сред най-големите държави кредитори на Ирак след Япония и Русия.

Дългът на Ирак към двете европейски държави е съответно почти 6 млрд. долара и 5 млрд. долара. Русия се е обявила за опрощаване на 65 процента от иракския дълг, но все още предложението ѝ не е окончателно и е обвързано с исканията ѝ за участие на руски компании в разработката на газови и петролни находища в Ирак.

Според някои анализатори САЩ ще искат по-голямо опрощаване на дълга на Ирак. Бившият американски държавен секретар Джеймс Бейкър направи международна обиколка, за да поиска по-голямо намаляване на иракския дълг. Преговорите за опрощаване на част от иракския дълг вървят бавно, според запознати.

Това отчасти се дължи и на трудностите, които среща Международния валутен фонд при определянето на поносим за Ирак дълг. Целият дълг на Ирак е около 120 млрд. долара, голяма част от който е дължим извън Парижкия клуб - към Кувейт, Саудитска Арабия, както и към страни като Китай и България, допълва Ройтерс.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: