Париж и Берлин се обявяват за двойно председателство на ЕС

Нищо вече не може да спре френско-германския двигател. Жак Ширак и Герхард Шрьодер преодоляха главното препятствие пред реформата в европейските институции. Постигайки съгласие за двойно председателство на ЕС, те заеха позиция, която без съмнение ще бъде решаваща в обсъждането за бъдещето на институциите, водено от Европейския конвент.

За да стигнат до предложението, френският президент и германският канцлер трябваше да направят голяма крачка един към друг. Решението не бе предварително съгласувано и между двамата оставаха съществени разногласия. Но седмица преди тържествата по случай 40-годишнината от френско-германския договор за сътрудничество, Жак Ширак и Герхард Шрьодер бяха подложени на силен натиск да постигнат съгласие.

Подпомагани от министрите на външните работи Доминик дьо Вилпен и Йошка Фишер, президентът Ширак и канцлерът Шрьодер трябваше да съчетаят федералистките концепции на Германия, настояваща за укрепване на Европейската комисия, и идеите на Франция за засилване на ролята на Съвета на ЕС на държавните и правителствените ръководители.

Френско-германското предложение удовлетворява Германия, тъй като предвижда председателят на Европейската комисията да бъде избиран от Европарламента, а това ще засили политическата тежест на ЕК. Париж пък получи подкрепа за идеята си председателят на Европейския съвет да бъде избиран с квалифицирано мнозинство от колегите си в съвета за срок от пет години или за два мандата от по две години и половина. Това ще осигури по-голяма приемственост в работата на Петнайсетте, които скоро ще станат Двайсет и пет.

Европейският съюз ще има двама ръководители - председател на ЕК, който донякъде ще играе ролята на премиер, и председател на Европейския съвет - който ще изпълнява функциите на държавен глава. Париж и Берлин освен това предвиждат да бъде назначен министър на външните работи на съюза. Той ще е на подчинение на Европейския съвет, но ще работи в Комисията и ще може да използва нейните финансови средства.

"За пореден път показахме, че френско-германската машина работи добре", заяви Жак Ширак. Герхард Шрьодер от своя страна изтъкна, че редовните френско-германски срещи на върха, които се осъществяват от две години, са съдействали значително за постигнатите в последно време успехи на френско-германското сътрудничество.

Ширак и Шрьодер довършиха редакцията на политическата декларация, с която на 22 януари ще бъде обявено удължаване на Елисейския договор /подписания през 1963 г. договор за сътрудничество между Франция и Германия/. Главните насоки в документа вече бяха набелязани от Вилпен и Фишер, които работят върху него от три месеца.

Политическата декларация ще бъде публикувана след френско-германския Съвет на министрите, който ще се състои в Елисейския дворец на 22 януари.

Следобед парламентите на двете страни ще заседават съвместно във Версай. На следващия ден тържествата ще се прехвърлят в Берлин.

Проектодекларацията предвижда укрепване на френско-германското сътрудничество особено в областта на външната политика.

Първият конкретен тест за сближаването между двете страни е иракската криза. Берлин по принцип е против евентуална война в Ирак, докато Франция не изключва подобна възможност, но в случай на крайна необходимост. Германия през следващите две години ще членува в Съвета за сигурност на ООН заедно с Франция. За френския президент най-трудното ще бъде да не допусне да се окаже в позиция, при която ще трябва да избира между съюза със Съединените щати и сътрудничеството с Германия.

По БТА

Още от Европа

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: