Париж и Букурещ подписаха споразумение за доброволно репатриране на роми

Първоначално 80 ромски семейства ще бъдат върнати в Румъния

Париж и Букурещ подписаха споразумение за доброволно репатриране на роми

Франция и Румъния подписаха двугодишно споразумение за доброволно репатриране на роми в Румъния, съобщи "Ройтерс".

 

Според пилотната програма близо 80 семейства ще се завърнат в Румъния.

 

Споразумението бе подписано в Букурещ в рамките на посещението на френския министър на вътрешните работи Мануел Валс и министъра по европейските въпроси Бернар Казньов. Планираше се френските министри да посетят и София заради проблема с ромите, но в крайна сметка визитата не се проведе предвид малкия брой на ромите от България.

 

В Букурещ Валс защити действията на полицията за разтурване на ромски лагери близо до Париж, Лион и Лил, които бяха остро критикувани от правозащитни организации.

 

"Искаме да изпратим послание до обществото... че нашите съвместни усилия ще бъдат насочени към намирането на решение, според което ромите ще се устроят в тяхната родна страна Румъния", посочи Валс след среща с румънския премиер Виктор Понта.

 

Той посочи, че Франция е уверена в добрата воля на Румъния да включи въпроса за интеграцията на ромското население в европейска стратегия. Министърът посочи обаче, че френската страна иска конкретни решения и че всеки трябва да поеме отговорност.

 

Понта отбеляза, че е поел отговорността да интегрира ромската общност, подчертавайки, че правителството му се нуждае от подкрепата на ЕС и Франция.

 

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че Румъния е готова за сътрудничество по ромските въпроси, включително изпращането на полицаи във Франция, но определи като "неприемливи" забележките, че страната е отговорна за прогонването на ромското население. "Искам да знаете, че Румъния не прогонва никои от своите граждани," допълни държавният глава.

 

"Това е първи правителствен контакт след назначаването на новото френско правителство. Надеждата ми е, че ще открием формулите на традиционното сътрудничество между Франция и Румъния, както в рамките на ЕС, така и на двустранно равнище" каза още Бъсеску.

 

Париж втвърди тона към България и Румъния, след като получи критики за разтурянето на ромски гета в страната. Френските власти вече поискаха официален отговор от двете балкански страни защо не са интегрирали ромското си население.

 

Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете, които френските власти започнаха отново да разтурят. Огромната част от тези роми са от Румъния.

 

Миналия месец Европейската комисия (ЕК) постави Франция отново под наблюдение заради отношението към ромите. Върховният комисар на ООН за правата на човека също обяви, че е обезпокоен от отношението към ромите.

 

В отговор Париж реши да облекчи достъпа на румънци и българи до пазара на труда в страната, което се прие от ЕК като добър сигнал.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа