Париж иска създаване на пост "президент на Шенген" и санкции за страните членки

Френският министър на външните работи Ален Жупе призова за създаването на "съвет на държавните и правителствените ръководители на страните от Шенгенската зона" и на поста "президент на Шенген", предаде Франс прес, като се позова на интервю на Жюпе пред в. "Воа дю нор".

"Трябва да се упражнява политическа власт, за да се фиксират ориентирните линии във връзка с Шенген, главно тези за проверките по външните граници. Нека да създадем съвет на
държавните и правителствените лидери и поста президент на Шенген", каза Жупе.

Наскоро френският президент Никола Саркози заплаши да извади Франция от европейската зона за свободно движение, ако не бъде извършена реформа из основи на Шенгенските споразумения. Саркози се обяви за наказания, временно прекратяване на членството и дори изключване от Шенгенската зона на страните, които не спазват правилата.

"Ако констатираме, че страните не играят по правилата, можем временно да суспендираме членството на една страна, която не изпълнява задълженията си", каза Жупе.

Реформа на Шенгенското законодателство се води на европейско ниво по искане на няколко страни, сред които Франция, Италия и Германия, заради потока от незаконни имигранти по
времето на Арабската пролет, главно на тунизийци, идващи във Франция през Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?