Париж: Изискванията, поставяни от Тръмп на европейците, понякога звучат като ултиматуми

Жан-Ив Льо Дриан

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че "изискванията", поставяни на европейците от американския президент Доналд Тръмп във връзка с ядрената сделка с Иран, "наподобяват понякога ултиматуми", предаде Франс прес.

"Забелязахме с интерес, че президентът Тръмп не разтрогна споразумението, при все че от друга страна той поставя изисквания, наподобяващи понякога ултиматуми", заяви Льо Дриан, който пристигна в Брюксел за среща на ЕС, а на 5 март ще направи посещение в Иран.

На 12 януари Тръмп настоя европейците да помогнат за поправянето на "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г. и заяви, че в противен случай САЩ отново ще наложат санкциите, свързани с иранската ядрена програма, и по този начин де факто ще се оттеглят от споразумението, сключено във Виена от останалите велики сили - Китай, Русия, Франция, Германия, Великобритания - с Иран.

До момента трите европейски страни, подписали сделката, и първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, натоварена да следи за надлежното ѝ изпълнение, не са разкрили как смятат да отговорят на Тръмп, който настоява до 12 май да се сключи допълнително споразумение и да се забрани на Иран да разработва балистични ракети.

Съществуващото споразумение е важен елемент от борбата за неразпространение на ядрените оръжия и трябва да бъде запазено. Същевременно "Иран не зачита" резолюцията на ООН, ограничаваща възможностите му да произвежда балистични ракети, отбеляза френският министър.

На срещата на ЕС "ще имаме възможност да изразим отново своята загриженост във връзка с днешните опити на Иран за дестабилизация в региона, независимо дали става дума за Йемен, Ливан или Сирия", каза Льо Дриан.

Споделяне

Още от Свят