Париж настоява Москва да окаже натиск върху сирийския режим

Франция настоява Русия да упражни натиск върху сирийския режим на Башар Асад за намиране на изход от кризата след неуспеха на конференцията "Женева-2", предаде Франс прес.

Призоваваме Русия, една могъща държава, да използва цялото си влияние, за да може изтезавана от лидера си и семейството му Сирия да се развива, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс пред Радио класик-Ел Се И.

След провала миналата седмица на преговорите в Женева между представителите на режима и на опозицията под егидата на ООН Фабиюс отново отбеляза, че пратениците на режима на Асад са саботирали работата.

Русия прие идеята, че целта в Женева е преходното правителство. На практика обаче не беше направено нищо, каза той.

Американският държавен секретар Джон Кери също обвини вчера Русия, че "съдейства за вдигане на акциите" на сирийския президент. В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му е направила всичко, което е обещала, за решаването на сирийската криза.

Фабиюс осъди доставките на оръжие на сирийския режим от страна на Москва и участието в сражения на страната на режима на ливанското шиитско движение Хизбула, съюзник на Техеран.

Призоваваме всички, които имат влияния, имам предвид руснаци и иранци, да направят каквото трябва. Башар Асад не би си позволил онова, което върши, без подкрепата на иранците и руснаците, това е кристално ясно, заяви френският министър.

Фабиюс определи като огромен проблем изоставането от графика при унищожаването на сирийския химически арсенал, както и арестите на цивилни при евакуацията от град Хомс.

Преборихме се Хомс да бъде освободен. Башар позволи жителите на града да бъдат изведени, а веднага щом това стана, той нареди освободените да бъдат арестувани и подложени на мъчения. Този режим е чудовищен, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят