Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Париж обвини Буш, Русия вижда заплаха за антитерористичната коалиция

0 коментара

Генералният секретар на ООН Кофи Анан призна безсилието на международната организация да стигне до общо решение по иракската криза и уведоми снощи Съвета за сигурност, че е взел решение да изтегли всички служители на организацията от Ирак. Оттам днес отпътуваха всички оръжейни инспектори на ООН.

Френският президент и германският канцлер остро разкритикуваха ултиматума на Джордж Буш към Саддам Хюсеин. Ширак предупреди САЩ да не си присвояват легитимността на Съвета за сигурност и да не поставят силата над закона. Шрьодер заяви, че размерът на иракската заплаха не оправдава война срещу Багдад.

Москва, която заедно с Париж и Берлин се противопоставяше на военен изход от конфликта, обяви, че задаващата се война в Ирак заплашва единството на антитерористичната коалиция.

Кофи Анан призна безсилието на ООН

Евентуална акция срещу Ирак без подкрепата на Съвета за сигурност ще постави под съмнение легитимността на Съвета и ще намали подкрепата за операцията. Това заяви генералният секретар на ООН Кофи Анан след края на консултациите за Ирак в Съвета за сигурност.

Преди закритото заседание САЩ, Великобритания и Испания информираха, че са решили да не подлагат на гласуване своята проекторезолюция, която би позволила употребата на военна сила срещу Ирак. Вашингтон и Лондон смятат, че резолюция 1441, която предвижда "сериозни последици", в случай че Багдад не изпълни поетите задължения по разоръжаването си, дава право за употреба на всички средства, за да разоръжат Ирак.

Генералният секретар на ООН уведоми вчера Съвета за сигурност, че след като получил съответната информация от американските власти, е взел решение да изтегли от Ирак инспекторите на ЮНМОВИК и МААЕ, служителите на хуманитарни организации на ООН и военнослужещите от Мисията на ООН за наблюдение по иракско-кувейтската граница. Анан предупредил, че тези стъпки ще доведат до спирането на работата по програмите на ООН в Ирак, включително по програмата "Петрол срещу храни".

Всички оръжейни инспектори отпътуваха днес от Ирак, предаде АФП. Общо 80 души, 56-ма от които инспектори, а останалите помощен персонал, отлетяха със самолет Боинг-727 от Багдад за кипърския град Ларнака. Друг самолет Херкулес С-130 се готви да отлети с персонал на хуманитарните агенции на ООН.

Общо от Ирак трябва да бъдат евакуирани около 150 експерти и помощен персонал на международната организация.

Ширак: Нищо не оправдава едностранни военни действия срещу Ирак .

Френският президент Жак Ширак заяви днес, че нищо не оправдава едностранно решение за война срещу Ирак, предаде АФП. Изявлението последва отправения тази нощ от американския президент Джордж Буш ултиматум към Саддам Хюсеин.

Според Жак Ширак сега Ирак не представлява непосредствена заплаха, която да оправдава незабавна война. По думите му прибягването до военни действия е тежко решение, в момент, когато е в ход разоръжаване на Ирак и инспекциите са показали, че са алтернатива за разоръжаване на тази страна.

"Това е решение, което в бъдеще ще компрометира методите за мирно решение на кризи, свързани с разпространението на оръжията за масово унищожение", каза Ширак.

Той предупреди Съединените щати да не си присвояват легитимността на ООН и да не поставят силата над закона. Призовавайки към зачитане на международните закони, Ширак прикани да бъде запазено единството в Съвета за сигурност, като не се нарушава рамката, фиксирана от резолюция 1441.

Френският президент изтъкна, че повечето държави споделят позицията на Франция против незабавна война срещу Ирак. "Последните дебати ясно показаха, че Съветът за сигурност не е склонен при сегашните обстоятелства да препоръча преждевременни военни действия", подчерта Жак Ширак.

Шрьодер: Размерът на иракската заплаха не оправдава войната

Размерът на иракската заплаха не оправдава евентуална война срещу Багдад, заяви германският канцлер Герхард Шрьодер.

В телевизионно обръщение той разкритикува остро американския подход към иракската криза. По думите му, тази война ще доведе до смъртта на хиляди невинни мъже, жени и деца. Германското правителство ще продължи да настоява до последно за мирно решение на иракската криза, изтъкна той. Шрьодер обаче изрази съмнение дали мирът все още има шанс.

Русия предупреди за заплаха за единството на антитерористичната коалиция

Руският външен министър Игор Иванов е заявил, че задаващата се война в Ирак заплашва единството на антитерористичната коалиция, съобщи Ройтерс.

АФП цитира думите на Иванов, че една предвождана от САЩ война срещу Ирак ще има сериозни негативни последствия. Според руския външен министър, Вашингтон няма правно основание за нападение.

В първата си реакция след отправения от американския президент ултиматум, Игор Иванов заяви, че съществуващите резолюции на ООН не дават мандат за използване на сила срещу Багдад. Прибягването до сила, особено като се заобикаля Съвета за сигурност на ООН, ще има сериозни негативни последствия не само за региона, каза руският външен министър в Москва.

Руската Държавна дума отложи ратифицирането на сключения със САЩ Договор за намаляване на стратегическите нападателни потенциали, заради кризата в Ирак, предаде ИТАР-ТАСС. Въпросът за ратифициране на договора няма да бъде обсъждан на 21 март, както бе предвидено първоначално, съобщи председателят на парламентарния комитет по отбраната Андрей Николаев. Той посочи, че решението е свързано с обстановката около Ирак. Въпросът за ратифициране на Договора може да бъде обсъден в Държавната дума най-рано в началото на април.

Преди изявлението на Иванов, говорителят на руското външно министерство Александър Яковенко заяви, че според Москва дипломатическите средства за разрешаване на иракската криза все още не са изчерпани. Той допълни, че руският външен министър Игор Иванов ще пристигне тази вечер в Ню Йорк, за да присъства на утрешното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Постоянният представител на Гвинея Мамади Траоре съобщи, че Съветът за сигурност на ООН е постигнал съгласие в сряда да бъде свикано заседание на равнище министри на външните работи, което да изслуша докладът на главния оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс за хода на проверките.

Идеята, оповестена от Гвинея, която този месец председателства Съвета, бе разисквана на вчерашните консултации при закрити врата по предложение на Франция. Очаква се официално решението да бъде гласувано днес, допълва АФП.

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл обаче е дал да се разбере, че при никакви обстоятелства няма да участва в подобно заседание, съобщава ИТАР-ТАСС.

Китай изрази тревога от обстановката в Ирак

Новоизбраният китайският премиер Вън Цзябао посочи, че Пекин ще продължи да търси мирно решение, докато има и най-малката надежда за това.

Китай изрази голяма тревога от обстановката в Ирак и призова всички членове на Съвета за сигурност на ООН да работят за предотвратяване на войната, предаде АФП. Пекин е взел под внимание телевизионното изявление на американския президент Джордж Буш, но позицията на Китай остава непроменена - да се намери политическо решение на иракския въпрос в рамките на ООН.

Австрия ще праща протестни ноти на преминаването на самолети на САЩ

Австрия ще затвори въздушното си пространство за американски самолети при война срещу Ирак без одобрението на ООН, съобщи австрийският министър на отбраната Гюнтер Платер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

От обясненията на Платер обаче стана ясно, че самолетите на САЩ все пак ще преминават необезпокоявано над Австрия. Министърът обясни, че австрийски изтребители прехващачи ще следят за нарушения на австрийското въздушно пространство. Пилотите на изтребителите няма да принуждават самолетите нарушители да се приземяват или да сменят курса си, а само ще установяват принадлежността им. След това австрийското външно министерство ще изпраща протестни ноти до страните, на които принадлежат прехванатите самолети.

Гърция предупреди за опасност от глобална криза

Гръцкият премиер Костас Симитис, чиято страна в момента председателства ЕС, предупреди за опасност от глобална криза като последица от американска военна операция в Ирак, съобщиха ДПА и АФП. Симитис определи като нулеви шансовете да бъде избегната война в Ирак.

Решението за нахлуване в Ирак поражда световна криза, заяви Симитис по гръцката телевизия. По думите му е крайно време да бъде дадено началото на обща външна политика на ЕС, която да позволи на организацията да се справя с подобни проблеми.

В Брюксел гръцкият външен министър Георгиос Папандреу посочи, че дипломатическите усилия за решаване на кризата по мирен път трябва да продължат до последния момент.

Съседите на САЩ- Канада и Мексико, също посочиха, че са против военна акция. Отава, която участва с военен контингент във Войната в Залива през 1991 и в Афганистан през 2001 г., заяви, че няма да се присъедини към антииракска коалиция, без изрична резолюция на ООН.

Япония и Австралия обаче застанаха изцяло зад Съединените щати

Ако САЩ започнат военна операция срещу Ирак, Австралия ще участва с 2000 войници, съобщи днес австралийският премиер Джон Хауард, цитиран от световните агенции.

Бившите комунистически страни от Източна Европа подкрепят твърдо решителността да бъде разоръжен Ирак, дори и със сила. Полша съобщи днес, че ще участва с военен контингент в наближаващата бойна операция, а Чехия потвърди, че нейните химически части, които вече са разположени в Кувейт, ще изпълнят задълженията си.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.