Париж обяви възможност за предстоящо споразумение с Либия

Франция заяви днес, че може би е предстоящо споразумение с Либия за по-големи компенсации заради взривяването на френски самолет над Нигер през 1989 г., предаде Ройтерс.

Френският външен министър Доминик дьо Вилпен съобщи, че представители на семействата на 170-те загинали са заминали в четвъртък за Либия, където ще преговарят за отпускането на по-големи компенсации. "Надяваме се, че в близките часове преговорите ще се увенчаят с успех", заяви Дьо Вилпен по радио Ер Те Ел.

Либия също обяви готовност за постигане на споразумение.

Триполи желае да постигне споразумение за компенсации със семействата на жертвите, заяви либийският посланик в Лондон. Той поясни, че е възможно да се постигне хуманитарно споразумение чрез фондация "Кадафи", която ще разгледа първо исканията на семействата на жертвите.

Посланикът обаче добави, че Франция от своя страна не трябва да пречи на отмяната на санкциите срещу Либия в ООН.

Великобритания се съгласи да бъде отложено за другата седмица гласуването в Съвета за сигурност за отмяна на санкциите срещу Либия, за да даде повече време на Франция да постигне по-добро споразумение с Триполи, припомни Ройтерс, цитиран от БТА. Франция, която има право на вето в Съвета за сигурност, бе заявила, че ще се противопостави на вдигането на санкциите, ако Триполи не се съгласи да увеличи компенсациите за взривения френски самолет.

В сряда Либия заяви, че има желание да намери компромисно решение на спора, но предупреди Франция да не блокира гласуването за отмяна на санкциите срещу нея.

До това гласуване се стигна, след като Либия се съгласи да поеме отговорността за взривяването на самолета на Пан Ам над Локърби през 1988 г. и да изплати компенсации на стойност 2,7 милиарда долара. Тази сума многократно надвишава 34-те милиона долара, които Либия заплати за взривения френски самолет. Във връзка с този атентат парижки съд задочно призна за виновни шестима либийци.

Още от Свят