Париж ограничава скоростта до 30 км/ч

Париж ограничава скоростта до 30 км/ч

Почти всички улици на френската столица от днес ще бъдат с ограничение на скоростта на движение до 30 километра в час, съобщи Радио Франс ентернасионал (РФИ - RFI).

Новата мярка на парижкото кметство има за цел да се намалят задръстванията по улиците и да се ограничи вредното въздействие от уличния трафик.

Париж не е единственият голям град в Европа, който въвежда такова ново правило.

Досега близо две трети от града бяха с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Сега мярката се въвежда повсеместно, с известни изключения.

Ограничението на скоростта на околовръстния булевард ще остане 70 км/ч. Пътните артерии край кейовете на р. Сена остават с ограничение от 50 км/ч.

Решението на кметицата на френската столица Ан Идалго има за цел да подобри безопасността на движението, да намали вредата от шума, но и да се адаптира градът към климатичните промени, като се намалят пространствата за движение на автомобили, обясни заместник-кметът по транспорта Давид Белиар.

Според допитване от края на 2020 година, 59 процента от парижани подкрепят намаляване на скоростта до 30 км/ч по улиците на столицата, при условие, че някои артерии останат с ограничение до 50 км/ч.

Париж не е първият град, който въвежда ограничение на скоростта. Към днешна дата близо 200 френски града са взели такова решение.

Тази тенденция е повсеместна и в Европа. В Нидерландия и Испания например много голяма част от градската пътна мрежа е зона с ограничение до 30 км/ч.

Споделяне

Още от Европа