Париж поиска военна подкрепа от ЕС за мисиите си в Близкия Изток и Африка

Европа задейства за първи път механизма за помощ на държава членка

Париж поиска военна подкрепа от ЕС за мисиите си в Близкия Изток и Африка

Европейският съюз задейства по искане на Франция за първи път текста от договора за Общността, според който, ако държава членка е жертва на въоръжена агресия, останалите страни са длъжни да ѝ помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан обясни, че Париж търси подкрепа за мисиите си в Близкия изток и Африка.

"Франция не може да прави всичко сама в Сахел, в Централноафриканската република, в Леванта и същевременно да гарантира и сигурността на своята територия", каза Льо Дриан.

Това, че Франция поиска от европейските партньори помощ за мисиите си в Близкия изток и Африка, вместо да се обърне към НАТО, беше неочаквано, посочва Ройтерс. Задействането на клаузата означава, че ЕС ще поеме част от бремето на Франция.

Льо Дриан каза, че всичките 27 партньори на Франция в ЕС са откликнали положително на искането на Франция, предаде Асошиейтед прес. От антуража му поясниха, че сега ЕС трябва да мобилизира всякакви средства, включително военни.

Върховният представител на ЕС Федерика Могерини заяви, че повече подробности по исканата помощ ще бъдат обсъдени между Франция и отделните правителства на страните членки.

Ройтерс посочва, че първоначалните реакции на искането на Франция са били смесени.

Германия и Чехия са предложили помощ, както и Испания, но Мадрид е изключил да участва в кампанията за нанасяне на въздушни удари в Сирия. Подобна позиция е изразила и Дания.
Великобритания е обявила, че проучва френското искане за помощ, но очаква повече подробности от самата Франция.

Според клаузата за солидарност държавите от ЕС действат заедно в случай на терористично нападение или при бедствие, причинено от човешка намеса. Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение.

Франция обаче не е поискала от НАТО задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор.

Този текст от договора посочва, че въоръжено нападение срещу една или повече държави от НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички от алианса и при такова нападение ще се окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни с незабавни действия, включително с използването на въоръжени сили.

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че заради допълнителна разходи за сигурност в резултат на терористичните атаки от Париж Франция няма да бъде в състояние да изпълни задълженията си към бюджета на ЕС.

С плановете на правителството да наеме допълнително 8500 служители на реда, договорените лимити за разходи (бел.ред. бюджетен дефицит от 3%) "със сигурност ще бъдат надвишени”, заяви френският премиер.

По-късно еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси и бивш министър на финансите на Франция Пиер Московиси каза, че Европейската комисия разбира положението, в което се оказа Франция след петъчните терористични актове, и няма да изисква от нея да изпълни задълженията по бюджетния дефицит с оглед на увеличаване на разходите за сигурност.

"Правилата в Пакта за стабилност не забраняват на държавите да определят собствени приоритети. Ние разбираме, че приоритет (на Франция) е сигурността", цитира Франс прес думите на Московиси. "Ние показваме, че пактът не е строг и не е глупав. Той позволява адаптиране към определени ситуации. Именно в този дух водим преговори с френското правителство", добави еврокомисарят.

Едно нещо е ясно при сегашните обстоятелства и то е, че в този ужасен момент защитата на гражданите, сигурността на гражданите във Франция и Европа са абсолютен приоритет, каза Московиси на пресконференция, посветена на прегледа на бюджетите на страните от ЕС, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа