Париж потвърди подозренията си за връзката на Спангеро със скандала с конското месо

Париж потвърди подозренията си за връзката на Спангеро със скандала с конското месо

Френското правителство потвърди подозренията си за връзката на френската компания Спангеро (Spanghero) със скандала с конското месо, а утре министърът на земеделието Стефан Льо Фол ще се срещне с представители на нейните 300 служители, след като производството на предприятието бе спряно в петък, предаде Франс прес, цитирана от БТА в неделя.

Министерството на земеделието подчерта, че правителството се е намесило, "за да възвърне доверието в хранителния сектор поради множеството сериозни, точни и съвпадащи данни за икономическа измама на потребителя в европейски мащаби".

Компанията в югозападния град Кастелнодари, принадлежаща на фамилията Спангеро, беше купена през 2009 година от баското кооперативно дружество Люр Бери (Lur Berri). Тя е обвинена, че е препродавала конско место,представяно за говеждо, което е било използвано в готови ястия, приготвяни от компанията за полуфабрикати Финдъс (Findus).

Правителството отне санитарното разрешително на Спангеро за три от дейностите ѝ - складиране, преработка на месо и готови ястия. То обаче заявява, че според него има разлика в отговорността на ръководителите на Спангеро за техните действия и работата на служителите. Поради това държавните служби са мобилизирани, за да помогнат на служителите от компанията през периода на временно спиране на производството, докато трае разследването, се казва в съобщението на земеделското министерство.

Според френската служба за борба с измамите става въпрос за 750 тона конско месо, от които 550  са използвани за производството на 4,5 милиона ястия, представени като приготвени с говеждо, и продавани в 13 европейски страни.

Властите твърдят, че това не представлява опасност за човешкото здраве.

Скандалът с конското месо, разгорил се в Европа, придоби ново измерение, когато в него неочаквано беше забъркано името на прочутия трафикант на оръжие Виктор Бут, пише британският в. "Гардиън".

Бут беше осъден на 25 години затвор в САЩ миналия април заради дейностите си. В света той е известен с прозвището Търговецът на смъртта.

На този етап от скандала с конското месо стана известно, че холандската компания Драап трейдинг, базирана в Лимасол, в Кипър и с ръководител на дейностите Ян Фасен, е изиграла ключовата роля в доставките на конско месо в Европа. Компанията сама потвърди това и посочи, че е закупила конско месо от румънски кланици, етикетирано като такова. После тя от своя страна го е продала като конско месо на френската компания за преработка на храни Спангеро. От своя страна Спангеро го е доставила на френската компания Комижел, която произвежда полуфабрикати. Тя го е вложила в замразени храни, като например лазаня,  за компании като британската Финдъс.

Собственикът на Драап трейдинг е тръст, базиран в данъчния рай Вирджински острови /британска територия/. Драап трейдинг твърди, че е етикетирала правилно продаваното месо като конско, докато Спангеро твърди, че тя е получила от Драап трейдинг месо етикетирано като говеждо. Кой лъже все още не е установено. Преди година обаче Фасен беше осъден заради продажбата на южноамериканско конско месо, представено като германско или холандско говеждо месо.

Новото развитие във връзка с Драап трейдинг е, че единственият "директор" на компанията е всъщност компания за корпоративни услуги, наречена Гардстанд, основана през 1996 г. И базирана в Лимасол. През 2011 г. две организации, следящи пътищата на оръжейните доставки, публикуват доклад, в който дават доказателства, че Гардстанд пък е притежавала акции в компания, наречена Илекс венчърс. Именно това е връзката между конския скандал, известен като "Хорсгейт" и Виктор Бут.

Още през 2007 г. съдебни документи в САЩ показват, че Бут и негов съдружник са прехвърлили около 750 000 долара на Илекс венчърс за закупуването на самолет за доставка на оръжия и муниции из горещите точки на Африка, в нарушение на ембаргото там.

Тогава прокурори в Ню Йорк посочиха, че Илекс венчърс е притежавана и контролирана от Бут.. Но кой е човекът, притежаващ Гардстанд и защо Драап трейдинг използва тази компании като "директор" засега си остава пълна мистерия. Очаква се обаче разследващите Хорсгейт да проучат този въпрос.. Единственият акционер на Гардстанд е Трайдънт тръст, компания базирана в Кипър, специализирала се в създаването на компании в данъчни убежища за руски и украински клиенти. Тази компания е помогнала за създаването на Илекс венчърс.

Петрос Ливаниос, който управлява сега Трайдънт тръст, едно време е бил директор в Илекс венчърс. Засега той е отклонил поканата на "Гардиън" да коментира новата информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят