Париж прави среща в ограничен състав за ромската имиграция

В разгара на споровете около предприетата от френските власти депортация на роми към Румъния и България, Франция е поканила малка група страни на форум, посветен на имиграцията, съобщи близкият до Еврокомисията сайт EUobserver. На срещата, насрочена за 6 септември, са поканени само вътрешните министри на Германия, Италия, Испания, Великобритания и Гърция. Канада също е получила покана, докато белгийското председателство на ЕС е било добавено към списъка впоследствие, отбелязва EUobserver, като се позовава на свои източници.

Списъкът е забележителен с това кой не е вътре. Прави впечатление отсъствието на България и Румъния – двете страни, чиито роми в момента се експулсират от Франция. Румънското външно министерство съобщи на сайта си, че до този момент покана за участие в срещата не е постъпвала.

Полша, която е сред големите страни от ЕС и обикновено участва в т.нар. група Г-6 на вътрешните министри, които се събират да обсъждат проблеми от областта на правосъдието и вътрешния ред, също не е поканена.

Няма точно формулиран дневен ред на срещата, освен "принципния въпрос с имиграцията". Очаква се обаче форумът да привлече огромно медийно внимание, след като съобщението за него бе публикувано от италианския вътрешен министър Роберто Марони.

В края на миналата седмица Марони похвали оспорваната операция на Франция за прогонване на ромите, като каза, че френският президент Никола Саркози е прав. Марони заяви, че Франция "копира" Италия, която от години използва метода на доброволно и подпомогнато репатриране. Марони каза още, че би искал да може да прогони всички граждани на ЕС, които не отговарят на минимума стандарти и отбеляза, че много роми са всъщност граждани на ЕС, които не изпълняват тези изисквания. Той възнамерява да постави въпроса по време на срещата на вътрешните министри в Париж.

Преди ден ЕК обяви, че проблемът с българските и румънските роми във Франция няма отношение към влизането в Шенгенското пространство.

Няма критерии за приемане в Шенген, които да са свързани с интеграцията на ромското население, каза говорителят Матю Нюмън по повод изказвания на френски държавници, че заради този проблем България и Румъния може да не бъдат приети в Шенгенското пространство идната година.

Миналата седмица френските власти евакуираха 88 временни лагера и започнаха поетапно "доброволно" репатриране на роми срещу парични компенсации от 300 евро за възрастни и 100 евро за деца. На всички, получили пари, бяха взети пръстови отпечатъци, за да е сигурно, че ако пак се върнат във Франция, няма да имат право да вземат тези суми втори път.

Матю Нюмън заяви, че в ЕК още не са виждали нито един такъв подписан от ромите формуляр, както и че не е постъпило нито едно оплакване за това, че Франция нарушава правилата за свободно движение в ЕС.

В същото време България и Румъния получиха положителна техническа оценка за сигурността на въздушната и морската граница. Изискванията за сигурност на информацията също бяха положително оценени от участниците в Шенгенската работна група, състояща се от дипломати на всички страни членки плюс Швейцария, Норвегия и Исландия, които също са част от зоната за свободно придвижване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа