Париж предпочита мирно разрешение на кризата с Ирак

"Съветът за сигурност е този, който трябва да определи мерките срещу Ирак, в случай, че той не спази условията за разоръжаване. Това е единствената възможност", заяви Жан-Пиер Рафарен пред френските депутати, излагайки позицията на страната си относно иракската криза. Целта е да се запази "единството на международната общност като гарант за легитимността и ефикасността", поясни още той.

Според френските дипломати Съветът за сигурност е единственият упълномощен орган, който може да вземе решение за мерките срещу Ирак.

Франция предлага да се действа на два етапа. Имайки пред себе си американския проект за резолюция - документ, който тя отхвърля - Франция е готова да " изготви нов проект, ако това се окаже необходимо за внасянето на уточнения и подобряването на ефективността на инспекторите, дори и за фискирането на нови срокове".

Позицията на Франция в новия проект, касаеща сроковете, се доближава до желаната от Вашингтон : проекторезолюцията ще предвижда, че в срок от 30 дни Ирак трябва да изготви пълна декларация за програмата си на разоръжаване.

Докато Лондон и Вашингтон са привърженици на засилени мерки с цел да се позволи неограничен достъп до всички места, в които се предполага, че се укриват оръжия за масовно поразяване, френският министър на външните работи Доминик дьо Вилпен поясни, че по този въпрос има възможност да се постигне съгласие и обща позиция .

Москва заяви вчера, че е готова да подкрепи нова резолюция, която да засили режима на инспекциите по иракското разоражаване. От своя страна, английският министър на външните работи Джак Строу, поясни, че не изключва възможността за две последователни резолюции срещу Ирак, присъединявайки се по този начин към френското предложение.

Париж предлага да има две резолюции : една, която да предхожда изпращането на инспектори на територията на Ирак и втора - в случай, че Ирак не спази своите задължения. Затова Франция отхвърли идеята да използва правото си на вето в Съвета за сигурност по англо-американския проект за резолюция.

Въпреки това някои въпроси остават нерешени, най-вече отнасящите се до заплахата за употреба на сила, която ще бъде включена в първата резолюция, и до някои други американски изисквания, счетени за доста "агресивни".

Франция би приела употребата на сила само в краен случай и тя запазва твърдо позицията си, че всички мерки трябва да бъдат взети в рамките на ООН.

Жан-Пиер Рафарен се въздържа от коментар на речта на американския президент, произнесена в понеделник вечерта, с която той призова Садам Хюсеин да пристъпи към разоражаване, защото "в противен случай САЩ и техните съюзници ще го направят", заявявайи в същото това време, че евентуални военни действие не са "нито присъщи, нито неизбежни". Френският премиер предупреди обаче САЩ за "несигурността" по смяната на режима в Багдад.

Със съкращения, превод mediapool.bg

Споделяне

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?