Париж предупреди френските джихадисти в "ИД", че може да бъдат убити

Париж предупреди френските джихадисти в "ИД", че може да бъдат убити

Френското правителство отправи прикрита заплаха, че французите, които стават бойци на групировката "Ислямска държава", може да бъдат убити, предаде Асошиейтед прес. На въпрос за медийно съобщение, че френските специални части са замесени в целенасочени убийства на френски бойци на ИД в Ирак, говорителят на правителството Кристоф Кастанер нито потвърди, нито отрече разкритията на в. "Уолстрийт джърнъл".

"Казвам на всички бойци, които се присъединяват към групировката "Ислямска държава" и после отиват в чужбина да водят война: воюването носи рискове и те трябва да понесат тези рискове", каза единствено Кастанер.

"Уолстрийт джърнъл", който се позовава на иракски офицери и настоящи и бивши френски официални лица, пише, че френските специални части използват иракски войници за преследване и убиване на френски граждани, които са високопоставени членове на ИД.

Френското външно министерство също не отрече информацията на вестника, но заяви, че Франция "действа, спазвайки международното право", предаде Ройтерс.

Франция нанася около 5 процента от въздушните удари на водената от САЩ коалиция за борба с ИД. Тя има и артилерийски поделения в Ирак, и специални части в Ирак и Сирия.

Според "Уолстрийт джърнъл" целта на Париж е да попречи на възможно най-много френски бойци на ИД да се върнат във Франция, където няколко от тях вече извършиха смъртоносни нападения.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?