Париж призова Иран да се върне към спазване на ядреното споразумение

Иранският заместник-външен министър Абас Арагчи

Франция е заявила на иранския заместник-външен министър Абас Арагчи, който е на посещение в Париж, че Техеран трябва да се върне към политиката на спазване на ядреното споразумение с големите световни сили и да предприеме необходимите стъпки за деескалация на напрежението в района на Персийския залив, предаде Ройтерс.

"Иран ще положи всички сили за гарантиране на сигурността в региона и няма да допусне нарушения на процеса на корабоплаването в Ормузкия проток", каза Арагчи по време на срещата си с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Арагчи посочил също, че Техеран "смята да продължи да изнася петрол, каквото и да става".

Иранският гост се срещна и с френския президент Еманюел Макрон и му предаде послание от президента на Ислямската република Хасан Рохани. Двамата са обсъдили възможните пътища за намаляване на напрежението в зоната на Персийския залив.

"Тази среща имаше за цел да напомни на пратеника на иранския президент, че ние очакваме Иран бързо да се върне към спазване на задълженията си по Виенското споразумение и да предприеме необходимите стъпки за съществена деескалация", с посочва в съобщението си френското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?