Париж прогнозира, че френската икономика ще се свие с 11 на сто тази година

Брюно Льо Мер

Френското правителство вече очаква брутният вътрешен (БВП) продукт на страната да се свие с 11 на сто тази година, след като досегашната прогноза беше за спад от 8 на сто. Това обяви днес министърът на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от АФП.

Ударът за икономиката е изключително силен, но аз съм абсолютно убеден, че ще отбележи скок през 2021 година, заяви Льо Мер в ефира на Ер Те Ел.

Правителството ще потвърди тази нова оценка за мащаба рецесията в новия проектобюджет, който трябва да бъде представен на заседание на кабинета на 10 юни.

Миналата седмица Националният статистически институт посочи, че свиването на БВП ще бъде доста над очакваните от правителството 8 процента, защото съживяването на активността след началото на отмяна на карантинните мерки ще стане "в най-добрия случай постепенно през втората половина на годината".

Министерството на икономиката обаче залага на плановете в подкрепа на различните сектори, засегнати от кризата - туризма, автомобилостроенето, самолетостроенето и други - както и на плана на съживяване, който ще бъде обявен през септември, за да може това съживяване да ускори темпа.

Вземаме всички мерки във всички сектори, заяви Льо Мер, цитиран от АФП.

Споделяне

Още от Бизнес