Париж съди Airbnb заради нелегални реклами

Париж съди Airbnb заради нелегални реклами

Париж съди Airbnb за 12.5 милиона евро заради това, че платформата за споделяне на жилища, е публикувала над 1000 реклами на незаконни наемодатели, съобщи  ББС в понеделник.

Собствениците на имоти в града могат да отдават под наем своята собственост само за 120 дни в годината. Те трябва да се регистрират като фирми и да показват регистрационните си номера при реклама.

Според френските закони, компанията може да бъде осъдена до 12 500 евро за всяка реклама.

От Airbnb коментират, че законите в Париж са "неефективни, непропорционални и в конфликт с европейското законодателство.”

Френската столица е на второ място в класациите за най-популярна дестинация на Airbnb, като на първо място е Лондон.

От компанията казват, че след като един апартамент е бил резервиран за 120 нощувки в един от 18 френски града, неговият календар ще бъде блокиран, за да няма повече резервации.

Кметът на Париж Ани Идалго коментира пред френското издание "Журнал дьо Диманш", че нелегалните отдавания под наем "развалят съседските отношения между парижани".

Критици на платформи като Airbnb твърдят, че отдаването на имоти под наем по този начин води до повишаване и на исканите науми от страна на дългосрочните квартиранти и това поражда лошо отношение към гостите.

Споделяне

Още от Бизнес