Париж се готви за опаковането на Триумфалната арка през 2021 г.

Макрон: Кристо притежаваше лудостта на величието и гения на великолепието

Париж се готви за опаковането на Триумфалната арка през 2021 г.

Париж се подготвя за опаковането на Триумфалната арка по проект Кристо Явашев, който почина в неделя в Ню Йорк. Събитието е предвидено за ессента на 2021 г., съобщи Франс прес.

Подготовката по реализацията на проекта продължава да се осъществява според плановете на Кристо и Центъра за националните паметници, който отговаря за Триумфалната арка - един от най-посещаваните туристически обекти в Париж.

Заради избухването на пандемията опаковането на монумента беше отложено за периода 18 септември -3 октомври 2021 г. Това е с една година закъснение спрямо първоначално планираните датипрез тази година.Причината за отлагането беше пандемията от коронавирус.

Опаковането на Тримуфалната арка не е първият проект, който Кристо щеше да реализира на френска територия. През 1985 г. той, заедно със съпругата си Жан-Клод, опаковаханай-стария моств Париж - Пон Ньоф.

"Ние държим присърце реализирането на проекта, за да върнем малко от огромната любов, която Кристо изпитваше към Париж!", написа директорът на Центъра за националните паметници Филип Белавал в Туитър след кончината на твореца от български произход.

"Проектът за опаковане на Триумфалната арка ще се движи по план с начало септември 2021 г., като монтажът ще започне на 15 юли 2021, а демонтажът ще бъде привършен на 31 октомври 2021 г.", уточни г-жа Лор Мартен, президент на проекта.

Френският президент и съпругата му Бриджит Макрон се "прекланят пред творчеството на този поет на пространството с грандиозни видения и поднасят на близките и почитателите му своите съболезнования", се казва в изявление на Еманюел Макрон по повод смъртта на художника.

В него той нарича Кристо "поет на пространството", който притежаваше "лудостта на величието и гения на великолепието". Творбите му "трансформираха световните сгради и пейзажи в поетични събития" се казва още в комюникето.

"Да докаже величието на монумент или пейзаж, да привлече погледите с драперията и вълнението на плата, да заслепи с оживеност и сияние на цветовете: Кристо винаги търсеше чудо навсякъде", пише още Макрон.

Центърът "Помпиду" във френската столица подготвя голяма изложба за парижкия период на Кристо и неговата съпруга Жан-Клод. Тя ще бъде открита на 1 юли и ще бъде отворена за посетители до средата на октомври.

Експозицията "ще бъде почит от името на Франция за този артист, когото обичаше и който я обичаше", посочва Макрон.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?