Париж: След съботната атака Сирия вече не може да произвежда химически оръжия

Жан-Ив Льо Дриан

"Всичко ни кара да смятаме", че Сирия вече не е в състояние да произвежда химически оръжия, но ако страната отново използва такива, Франция и съюзниците ѝ без колебания ще нанесат нов удар. Това заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

В интервю за радио "Франс енфо" той напомни, че "през август 2013 г. режимът на Башар Асад пое ангажимента да унищожи целия си химически арсенал (. . .) Явно обаче не всичко е било унищожено, останало е, щом е било използвано, а може би има още", каза министърът.

"За Башар Асад обаче е ясно, че ако той случайно прекрачи отново тази червена линия, отговорът очевидно ще е идентичен", добави първият дипломат на Париж.

В събота ударът на САЩ и съюзниците им разруши три обекта в Сирия - склад за химически оръжия, център за производство и изследователски център, напомни Льо Дриан.

"Нещата опират до химическите оръжия - подчерта той. - Не сме обявили война на Башар Асад или на съюзниците му. Просто направихме така, че вече да не се използват химически оръжия, да не бъде подлаган и на този ужас сирийският народ."

Жан-Ив Льо Дриан потвърди желанието, изразено вече от президента Еманюел Макрон, въздушните удари, нанесени в събота по Сирия от авиацията на САЩ, Великобритания и Франция, да отворят път за деблокиране на стигналия до задънена улица политически процес, целящ уреждане на сирийската криза под егидата на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?