Париж увери, че френските ракети, открити край Триполи, "не са били в либийски ръце"

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли

Противотанковите ракетите на френската армия, които бяха открити в база на силите на маршал Халифа Хафтар до Триполи, никога не са били в либийски ръце, увери френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли, цитирана от Франс прес.

Информациите, че тези ракети са били в либийски ръце, са изцяло неверни, заяви Парли пред радио Франс енфо, след като международно признатото либийско правителство на националното съгласие поиска снощи спешни обяснения от Париж.

Парли не обясни защо информацията е невярна, макар всички страни да признават, че ракетите са били открити в база на силите на маршал Хафтар, отбелязва агенцията.

Външният министър на либийското правителство на националното съгласие Мохамед Тахер Сияла изпрати писмо до своя френски колега Жан-Ив Льо Дриан с искане "спешно да обясни как откритите в Гарян френски оръжия са достигнали до силите на Хафтар, кога са били доставени и как".

"Тези ракети никога не са били предавани на никого, единственото им предназначение е било да помогнат за защитата на френски военни, които са извършвали разузнаване в рамките на борбата срещу тероризма", обясни френската министърка. Тя напомни, че "Ислямска държава" е извършвала множество нападения в Либия, включително наскоро.

Ракетите са били извадени от употреба и складирани на място, където могат да бъдат унищожени. "Поради причини, свързани със събитията в Либия, не беше възможно ракетите да бъдат унищожени навреме", добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?