Париж въвежда за месец задължителни маски и на оживени места на открито

Париж въвежда за месец задължителни маски и на оживени места на открито

Предпазни маски трябва да се носят на открито в Париж по бреговете на Сена и канала Сен Мартен, както и на откритите пазари и други места, където социалното дистанциране е трудно, заяви префектурата на френската столица.

Маските ще станат задължителни от 6,00 ч. по Гринуич утре и заповедта на префектурата ще остане в сила един месец, предаде Ройтерс.

Всички индикатори сочат, че вирусът отново циркулира по-активно в парижкия регион, пише в съобщението за пресата, предаде Франс прес.

Заповедта важи за лица над 11 години, съобщи префектурата на френската столица. Зоните, където маските на открито ще бъдат задължителни, ще бъдат обявени допълнително и периодично ще бъдат преразглеждани.

В столицата районите, за които това се отнася, са кейовете на река Сена и над 100 улици в почти всички райони.

Става дума за туристически зони, открити пазари и търговски улици, обясни Никола Нордман - заместник по сигурността в кметството на Париж.

Критериите за определяне на районите са събирането на много хора, трудно поддържане на физическа дистанция, места за празнуване и такива, където може да е имало облекчаване на марките през последните седмици, добави Нордман.

Първоначално, в продължение на 15 дни, ще има период на съветване като задължението бъде напомняно на хората, влизащи в съответната зона, а след това ще се налага глоба от 135 евро.

В От дьо Сен са засегнати 26 общини, а във Вал дьо Марн - 18.

Процентът на положителните тестове за коронавирус вчера е бил 2,4 на сто в Ил дьо Франс (Париж и региона), при 1,6 на сто средно за страната.

Ръстът на зараза е особено висок в групата на хората между 20 и 30 години.

Решението за носене на маски в оживени райони е взето въз основа на здравни препоръки, изготвени от регионалната агенция по здравеопазване в Ил дьо Франс.

Дълго смятана безполезна от властите, на 20 юли маската стана задължителна на закрити обществени места. От една седмица префектите са упълномощени да я налагат и на открито, когато обстоятелствата го изискват.

Споделяне

Още от Коронавирус