Париж въвежда задължителна автомобилна винетка със степени на замърсяване

Париж въвежда задължителна автомобилна винетка със степени на замърсяване

От понеделник всички моторни превозни средства в Париж, дори тези с чуждестранна регистрация, ще трябва да носят винетка с различни цветове, които показват в каква степен превозното средство замърсява въздуха, предаде Франс прес.

Париж е първият град във Франция, който въвежда тази мярка за борба със замърсяването. Целта е да се спират от движение най-замърсяващите автомобили в пиковете на замърсяване на въздуха.

Цветовете вървят от зелено за "нулева емисия" (коли с електричество или водород), през виолетова единица (Евро норми 5 и 6 бензин) до сива петица (Евро 2 дизел).
Общината си поставя за цел да намали наполовина колите в столицата и да забрани дизеловите коли до 2020 г.

От септември 2015 г. в Париж бе забранено движението на камиони и автобуси на повече от 15 години. В пиковете на замърсяване се въвежда диференцирано движение, тоест най-замърсяващите коли ще остават по гаражите, а по-малко замърсяващите ще продължат да се движат.

Според министерството на околната среда са поискани 2,5 милиона винетки на цена 4,18 евро, колкото струва отпечатването.

Глобите за нарушители ще са между 68 и 135 евро.

В Париж всеки ден се движат около 600 000 моторни превозни средства, в това число 100 000 тежкотоварни и 100 000 двуколесни.

Споделяне

Още от Greenpool

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?