Парижката полиция разследва твърдения за насилие в полицейски участък

Парижката полиция разследва твърдения за насилие в полицейски участък

Началникът на полицията в Париж нареди разследване, след излизането от печат на нова книга, в която авторът говори за насилие и расизъм в полицейски участък, където се "инфилтрирал", предаде Асошиейтед прес.

Валантен Жондро рисува смразяваща картина на всекидневието в самия полицейски участък и по време на патрулни обиколки в проблемен етнически смесен квартал в източната част на Париж в книгата "Ченге: журналист прониква в полицията".

Полицейският началник Дидие Лалмон нареди на органа, разследващ жалби срещу полицията, да започне разследване на обвиненията в книгата и отнесе случая и до прокуратурата на Париж.

В съобщение на полицията се казва, че за момента нито самоличността на полицаите, описани в книгата с псевдоними, нито достоверността на разказаното са потвърдени.

32-годишният Жондро обяснява в книгата, според откъс, публикуван във в. "Монд", че е прекарал 6 месеца в полицейския участък. Той влязъл в полицията, за да види отвътре какъв е животът там.

Първоначално Жондро преминал 3-месечна подготовка, а след това 15 месеца бил охранител в психиатрично отделение, преди да постъпи в участъка в работнически квартал.

Полицейското насилие, плачевните условия в някои полицейски участъци и самоубийствата сред униформените от години са обект на отразяване във френската преса.

Жондро потвърждава наличието и на трите аспекта от живота в полицейския участък, където е бил на работа и набляга на расизма, който открил у някои колеги към чернокожи, северноафриканци и мигранти.

Теоретично, от ченгетата се очаква да се борят с насилието, расизма и сексизма в обществото. На практика, те често са преден пост в това отношение, пише Жондро.

Пред френски медии авторът на книгата разказа, че полицаите не говорят за расизма и насилието сред колегите си с началниците и пазят мълчание, за да избегнат тормоз и сплашване.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?