Парижкият клуб иска да преговаря с международно признато ръководство на Ирак

Ирак ще трябва да има международно признато ръководство, за да сключи сделка за облекчаване на дълговото си бреме с Парижкия клуб на страните-кредиторки, заяви неговият председател Жа-Пиер Жуйе, цитиран от Ройтерс.

Според Жуйе външният дълг на Ирак се изчислява на 115-120 млрд. долара. Председателят на клуба се надява договореност за облекчаване на иракското дългово бреме да бъде постигната преди края на 2004 г.

Преди сключването на споразумение за дълга също така ще бъде необходимо нуждите на Ирак да бъдат оценени от МВФ. 19-те страни от Парижкия клуб претендират общо за около 40 млрд. долара от опустошената от войната, но богата на петрол държава.

Жуйе отхвърли призивите на някои неправителствени групировки иракският дълг да бъде класифициран като "омразен дълг" - т. е. дълг, договорен от един нелегитимен лидер. При тази хипотеза дълговете изобщо не се смятат за такива.

Британският премиер Тони Блеър подкрепи необходимостта от значително намаляване през 2004 г. на иракския дълг към Парижкия клуб, предаде Ройтерс. "Великобритания е напълно съгласна с необходимостта от значително намалявене на иракския дълг", заяви говорител на премиера. Блеър се срещна днес с американския специален пратеник Джеймс Бейкър.

Говорителят допълни, че Великобритания ще обсъди въпроса за намаляване на иракския дълг с международните си партньори, за да бъде постигната тази обща цел.

Бейкър е на обиколка в Европа, за да се опита да убеди страните от Парижкия клуб да помогнат за намаляване на това бреме. Той посети вече Париж, Берлин и Рим. Предстои му посещение в Москва.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?