Парижкият клуб поиска всички кредитори да опростят дълговете на Хаити

Парижкият клуб на кредиторите се обърна към страните, които не са негови членове, да опростят на Хаити натрупаните дългове. Това се казва в официално прессъобщение на клуба, публикувано във вторник.

Молбата е отправена във връзка със земетресението от 12 януари, което опустоши бедната американска островна държава.

В съобщението се казва още, че самият Парижки клуб още през юли миналата година се е съгласил да опрости дълга на Хаити, а в момента приключват двустранните преговори между страните членове на клуба и правителството на Хаити.

Общият външен дълг на Хаити по данни от септември 2008 г., е 1.88 млрд. долара. От тази сума 214 млн. долара Хаити дължи на Парижкия клуб.

Земетресението от седма степен на острова стана най-разрушителното за цялата история на сеизмичните наблюдения в Карибско море. Жертви на катастрофата станаха, по различни оценки, между 50 хиляди и 200 хиляди души, а столицата на Хаити – Порт-о-Пренс – бе почти напълно разрушена.

Парижкият клуб на кредиторите е неофициална организация, създадена през 1956 г. на базата на индустриално развитите страни в света. Основната ѝ функция е да се отпускат кредити на нуждаещи се държави. В момента постоянни членове на клуба са 19 държави.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?