Парижко предградие изпробва "шумов радар" за санкциониране на гърмящи мотоциклети

Парижко предградие изпробва "шумов радар" за санкциониране на гърмящи мотоциклети

Мотоциклетите, минаващи с гръмотевично бучене през жилищните квартали и събуждащи всяко дете по улицата, може скоро да останат в миналото във Франция. Парижко предградие изпробва нова система, която може да открива шумните превозни средства, да определя тяхното местоположение и автоматично да ги глобява, предаде Ройтерс.

Устройството, наричано "шумов радар", е поставено на улична лампа в центъра на град Вилньов Льо Роа, недалеч от парижкото летище "Орли".

То ще бъде задействано, след като бъде приет нов закон, позволяващ подобни системи, каза кметът Дидие Гонсалес.

Градът ще свърже звуковите записи с полицейските камери за наблюдение и автоматично ще налага глоби на нарушителите.

"Шумът е напастта на съвременния живот и основен здравен въпрос. Той вреди на хората както пасивното пушене", заяви кметът, който ръководи организация, наблюдаваща шумовото замърсяване в Париж.

Подготвяният закон ще позволи на местните власти да изпробват системи за записване и глобяване на мотоциклетисти, които превишават шумовите ограничения.

Във Франция има законодателство за ограничаване на шума от превозните средства, но то е трудно за прилагане, защото разчита на полицията лично да залови нарушителите.

Около 40 устройства за измерване на шума действат от няколко месеца близо до оживени заведения в Париж, а още 17 са поставени при големи строителни обекти.

Споделяне

Още от Европа