Парк "Витоша" поиска екоминистър да спре строителството на ски център

Дирекцията на Природен парк "Витоша" е поискала в писмо до новия министър на околната среда и водите Нона Караджова да отмени решение на директора на РИОСВ-София, с което се допускат административни процедури по разрешаване на строителство на ски център на територията на парка, съобщиха от дирекцията на парка.

Решението е издадено през 2008 година на базата на неофициални документи и допуска извършването на строителство на сгради и лифтове в нарушение на Плана за управление на парка, посочват от ПП "Витоша".

Инвестиционният проект на "Витоша ски" АД вече предизвика няколко протеста на екозащитници.

Според тях хектари смърчови гори ще се изсекат заради новата ски зона, която предвижда седемкратно увеличаване на площите на пистите, двойно - на лифтовете и влековете, както и изграждане на язовир за вода за изкуствен сняг. Всичко това е забранено от Плана за управление на Природен парк Витоша, приет от Министерския съвет, и на Общия устройствен план на столицата, приет от парламента.

Опитите за изграждане на ски зона в Природен парк Витоша създава опасност от индивидуална наказателна процедура по случая в Европейският съд. Тя може да доведе и до спиране на средствата по европейски програми за проекти в Столична община, предупреждават природозащитниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?