Паркът "Врана" е отворен за посетители

На всеки кръгъл час ще има разходка с екскурзовод

Паркът "Врана" е отворен за посетители

Тази събота и неделя паркът "Врана" е отворен за посетители от 10 до 16 часа. На всеки кръгъл час ще има обиколка с екскурзовод, съобщиха от Столична община.

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова спази обещанието, което даде в края на 2012 година, паркът да бъде отворен за гражданите.

Паркът “Врана“  беше дарен от бившия премиер Симеон Сакскобургготски на Столична община през 2001 г. по времето на кмета Стефан Софиянски. Волята му беше паркът да се отвори за посещения на столичани и гости на столицата.

Посетителите ще имат достъп до 968 дка от парка, в които има 821 декоративни растителни вида, е посочено в съобщението на Столична община. Алеите в парка са ремонтирани, поставени са информационни табели.

Близо десетина години от бюджета на София се отделяха средно по 300 – 400 хил. лв. годишно за поддържането на 968-те дка на парка. За целта беше създадено дори специално общинско дружество наречено “Мероприятие Парк-музей “Врана”, като за поддържането на уникалната растителност се грижеха 28 души.

През ноември 2012 г. Столичният общински съвет реши общинско мероприятие да бъде закрито, а поддръжката на парка се пое от общинското предприятие “Паркове и градски градини”.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?