Паркингът в София 13-ти по скъпотия сред евростолиците

Паркингът в София 13-ти по скъпотия сред евростолиците

Паркирането в София е по-скъпо от Берлин и Мадрид и градът се нарежда на 13-то място сред европейските столици по месечни цени за паркиране. Това сочи пазарно проучване за цените за паркиране в различните точки на света, изготвено от “Колиърс Интернешънъл“ и оповестено в четвъртък.

В София месечната цена за паркинг в центъра на града (без “Синя зона”) варира от 100 до 200 евро (283 щ.д.), докато дневната тарифа за пълен работен ден започва от 8 евро и достига 12 евро (16,98 щ.д.), сочи изследването. Така българската столица се нарежда непосредствено след Прага, Атина и Будапеща.

Причина за поддържането на такива високи цени на паркиране в София е недостатъчния брой места, където шофьорите да оставят автомобилите си, посочва Антон Славчев, мениджър отдел офис сгради и бизнес паркове в “Колиърс България“. Голямото търсене на паркоместа се отнася и за други европейски столици, заради което и, въпреки финансовата криза, цените за паркиране задържат нивата си, а на места дори се увеличават.

“Този фактор се отразява и върху цените на офис площите“, допълва Славчев. По думите му всяка сграда с достатъчен брой паркоместа е по-атрактивна от съседна без площи за автомобилите или малко на брой места..

Затова и вече се наблюдават случаи, в които наематели на една бизнес сграда плащат за правото да ползват паркингите на съседе имот, посочи още експертът. По думите му паркингиге ще придобиват все по-голяма тежест при избор на офис в бъдеще.

Най-скъпата столица в Европа, а и в света, по цени за паркиране е Лондон. Работещите в центъра на града трябва да отделят 1 020 долара. (727 евро) месечно за паркиране. Втори и трети в тази класация са Амстердам и Осло, със съответно 805 долара (575 евро) и 477 долара (341 евро) месечно. Сред първите десет попадат още Копенхаген, Дъблин, Стокхолм, Виена, Хелзинки, Париж и Прага.

В световен мащаб на Лондон съперничат Хонг Конг със средномесечни разходи за паркиране в размер на 748 долара (534 евро), и Сидни с 588 долара. (420 евро). Най-скъпият град за паркиране в САЩ е Ню Йорк, където средната месечна такса достига 550 долара (393 евро).

В долния край на класацията попадат столицата на Индонезия, Джакарта, където месечната такса за паркиране възлиза на 27 долара (19 евро), и Манила във Филипините с 42 долара. (30 евро).

Според проучването в света има градове, където паркирането е безплатно – посетителите на Лас Вегас например не плащат дневна такса паркинг, а месечната възлиза на само 65 щ.д. (46 евро).

Споделяне

Още от България