Паркирането около Националния стадион ще струва 1 лев на час

В последните дни паркингът беше разчистен. Сн. БГНЕС

Новият платен паркинг около Националния стадион "Васил Левски" официално започва работа от вторник, 4 септември. За час престой там ще се плаща по 1 лев. Цената ще става двойна след 4 часа паркиране.

Паркингът ще работи 24 часа в денонощието като за времето от 20 часа вечерта до 8 часа сутринта ще се плаща по 1 лев на час независимо от това дали колата стои повече от 4 часа.

Търговците с употребявани спортни стоки - най-вече колела и ски, които традиционно се разполагат около стадиона в почивните дни, също ще трябва да плащат за това. Цената зависи от това колко места за паркиране ще заемат със стоката си. За едно място ще се плаща по 12 лева на ден.

Цените важат за пространството откъм близката метростанция. Все още нерегламентирано остава паркирането от страната на езерото "Ариана".

Приходите от паркинга се събират от общинското дружество "Пазари Запад", а не от центъра за градска мобилност, към който са зоните за платено паркиране и общинските паркинги в града. Преди няколко месеца общинският съвет реши да предостави пространството около стадиона на това дружество, за да го стопанисва и да направи платен паркинг. Мотиви защо точно "Пазари Запад" трябва да поеме тази дейност нямаше. Целта беше да се сложи ред в паркирането около стадиона, тъй като това пространство от години действа като най-големия безплатен паркинг в центъра на града.

В същото време дружеството загуби един от пазарите, от които получаваше приходи - зеленчуковият на ул. "Граф Игнатиев". Той беше премахнат заради реконструкцията на улицата и няма да бъде възстановен след приключването на ремонта.

Споделяне

Още по темата

Още от България