Паркирането в столицата поскъпва

Паркирането в столицата поскъпва

Цената за паркиране в "синя зона" в София ще поскъпне, ще се обособи по-евтина "зелена зона", а след няколко години и трета най-евтина – "жълта зона". Това предвижда концепцията за паркиране в столицата, която предстои да се разгледа от Столична община.

Комисията, изработила документа, единодушно е решила да освободи от такса за паркиране електромобилите, каквито в София няма. Колите с хибридни двигатели ще плащат като всички останали. Превозните средства на две колела също са освободени от такса за престой.

Комисията по изработване на стратегията не е посочвала определени цени за паркирането в трите зони, а е предпочела да препоръча съотношенията на таксите във всяка една от тях. По отношение на цените предложеното съотношение е "жълта":"зелена":"синя" – 1:2:3 , а по отношение на времето за паркиране – 4:3:2.

От съществуващата в момента "синя зона" най-вътрешната част, обхваната от булевардите около центъра, ще запази името си. Целта е режимът за паркиране да е до два часа и да е с най-висока такса за плащане на час. През януари от общината съобщиха, че цената ще е между 2 и 2.50 лв. на час. Сега шофьорите плащат 1 лв.

"Зелената зона" ще обхване по-широкия център, като режимът за паркиране ще допуска до два пъти повече време на по-ниска цена от тази за час в "синя зона".

"Жълтата зона" ще обхване външен кръг от обекти след "зелената зона" и според концепцията ще се използва при паркирането в натоварени от трафик части в жилищни райони, около пазари и търговски центрове. Тя ще се въведе след няколко години.

Таксата за "служебен абонамент", която в момента е 350 лева на месец, да се увеличи, се предлага в концепцията.

Размерът на таксата за преференциално паркиране за живущите в обхвата на “синята зона“ също няма да остане 70 лева, какъвто беше до отменянето на таксата от ВАС. Предлага се той да е близък до размера на експлоатационните разходи. До отмяната на режима "винентният стикер" се ползваше срещу 70 лева от 4050 автомобила на живеещи с постоянен адрес в "синя зона".

Между 170 и 200 лева са годишните разходи на "Центъра за градска мобилност" за издаването и проверката на "винетните стикери", сочи справка, предоставена на Столичната община.

В концепцията се предлага таксата за преференциално паркиране да е еднаква за живеещите във всички обособени зони.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?