Паркирането в центъра на София отново е платено

Тръгват проверки за маски в градския транспорт

Сн. БГНЕС

От днес паркирането в синя и зелена зона в София отново е платено. То беше безплатно като противоепидемична мярка срещу коронавируса, за да насърчи използването на лични автомобили вместо обществен транспорт.

За синята и зелена зона важат старите правила и цени. Служебният абонамент също е възстановен.

От общината отчитат, че зоните са били използвани максимално през извънредния период.

В първия ден на връщането на платеното паркиране пред пунктовете на "Център за градска мобилност", който управлява зоните, се извиха опашки от хора, дошли да подновят винетките си за паркиране Те се издават на живеещите в зоните на платено паркиране и позволяват спиране, без да се плаща таксата за час престой, само абонамент за година. Абонаментът на хората, дошли да подновят винетките си, е изтекъл във времето, в което зоните не работеха. От общината обясниха, че действието на стикерите вероятно ще бъде удължено за времето на, в което синята и зелената зона бяха безплатни. Такова решение към момента формално няма. То трябва да засегне и служебния абонамент, който също не се признаваше през последните седмици.


Опашка се изви пред един от пунктовете на ЦГМ, в които се издават винетки за паркиране на живеещите в зоните за платено паркиране. Сн. БГНЕС

Паралелно с възстановяването на платените зони започва и поетапно да се нормализират графиците на градския транспорт.

Метрото и наземният транспорт се очаква да влязат в делнични разписания от 11 май. Те обаче ще продължат да работят до по-рано. Градските линии ще се движат до към 22 часа, а крайградските - до 22.30 часа.

От понеделник от ЦГМ започват проверки за носене на маски от пътниците в транспорта. Те ще се правят заедно с полицията, обясни директорът на общинското дружество Димитър Дилчев пред БНТ.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?