Паркирането за живеещите в центъра на София вече е платено

БГНЕС

От днес живеещите в центъра на София трябва да имат винетен стикер за да могат да паркират пред домовете си. В противен случай рискуват автомобилът им да бъде откаран на наказателен паркинг.

 

За синя зона годишната винетка струва 150 лв. за първа кола и 450 лв. за втора. За зелената зона годишният стикер е 100 лв. за първи автомобил и 300 лв. за втори.

 

Работното време на синя зона е от 8 до 19 часа, а в събота от 8 до 14 часа. Зелената зона е с работно време от 8 до 19 часа, а през почивните дни е безплатно.

 

Очакванията на Столична община са около 7000 души да си купят винетка.

 

През гратисния месец септември са продадени около 4800 стикера за синята и зелената зони в столицата, съобщи Михаил Главчев, зам.-директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), цитиран от “Фокус”.

 

Около 250 столичани са получили винетките си в неделя, когато ЦГМ работи извънредно. Други 90 са подали заявления за стикер и още на самия момент са били одобрени и моментално са получили своите винетки, каза Главчев.

 

Протестите срещу платеното паркиране обаче ще продължат. В понеделник на площад “Славейков” срещу платената винетка ще протестират граждани, обединени във Facebook групата “Не на данък паркинг” и от гражданското движение ДНЕС.

 

“Нека кажем: НЕ! на необосновано високите цени за паркиране и репатриране на автомобили! НЕ! на дискриминацията по местоживеене! НЕ! на беззаконието и арогантността на столичните общинари! НЕ! на привилегиите и незаконно обособените паркинги пред институции и фирми! ДА! на реда и законността! ДА! на съобразяването с покупателната способност на гражданите! ДА! на изпълнение на ангажиментите на общинарите към столичани за изграждане на паркинги! ДА! на прозрачността при управление на средствата, събирани от обществени услуги!”, заявяват от гражданското движение.

 

Протестиращите против новите правила за паркиране в центъра смятат, че са дискриминирани, само защото живеят в центъра. Според тях, не е нужно да си юрист, за да осъзнаеш това. Те смятат, че когато се приемат нови правила е редно това да се прави с референдум, за да се чуе гласът на народа и да се стигне до консенсус.

 

Единственият резултат от протестите на недоволните срещу платеното паркиране в центъра беше извоюваната отсрочка с един месец и намаляване на броя на документи от осем на три за получаването на стикер.

Споделяне

Още от България