Парламентарна комисия в Турция ще разследва протестите от "Гези"

Хиляди се включиха в мълчаливите протести срещу правителството

Парламентарна комисия в Турция ще разследва протестите от "Гези"

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) подготвя временна парламентарна комисия за разследване на протестите в парка "Гези" на фона на продължаващото полицейско насилие за смазване на антиправителствените протести.

 

Комисията ще има мандат за действие от три месеца и ще се състои от 10 депутати от ПСР, 4 депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), 2 депутати от Партията на националистическото движение (ПНД) и 1 депутат от прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД).

 

Преди това управляваща ПСР отхвърли сходно предложение за сформиране на подобна комисия от главната опозиционна НРП под претекст, че "опозицията иска да се възползва и да "яхне протестите".

 

Въпреки критиките на международната общност към правителството за прекомерната употреба на сила полицията отново използва сълзотворен газ и бронирани машини срещу протестиращите в Анкара. Полицията се намеси и при протестите в град Ескишехир. Около 5000 протестиращи се събраха пред търговски център и скандираха лозунги, като: "Навсякъде е "Таксим”, на всяко място има съпротива” и "Оставка на правителството".

 

Центърът на Истанбул около площад "Таксим" и парка "Гези", който се превърна в сърцето на демонстрациите срещу премиера Ердоган, се контролира от силите на реда, които не допускат струпването на демонстранти. 

 

Хиляди демонстранти в цяла Турция обаче се присъединиха към стоящите протести срещу правителството, които започнаха в понеделник. Демонстрантите в Истанбул, Анкара, Измир, Анталия, Ескишехир и много други градове в страната, както и в чужбина, в различни часове вчера спираха работата си и мълчаливо изразяваха протеста си срещу властите.

 

Протестиращите се оплакаха, че властите създават проблеми при използването на социалните мрежи – като следят публикациите и налагат забрани за определени думи. Говорителят на управляващата партия Хюсеин Челик заяви обаче, че не се обмисля забрана за социалните медии и че този въпрос въобще не е бил поставян на дневен ред.

 

В същото време вицепремиерът Али Бабаджан обяви, че демонстрациите са оказали силно негативно влияние на финансовите пазари и нетният размер на напусналите Турция капитали възлиза на над 1.3 млрд. долара.

 

Заместникът на Ердоган направи тази своя оценка за въздействието на събитията по повод протестите в парка "Гези" върху пазара в Турция по време на финансов форум.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?