Парламентарна пародия на изслушване на ВСС-кандидатите

Част от претендентите за съдийската колегия демонстрираха реформистки настроения

Парламентарна пародия на изслушване на ВСС-кандидатите

Правната комисия на Народното събрание стана сцена на пародия при изслушването на 18-те кандидати за членове на парламента от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Цялата процедура бе претупана за малко над четири часа в четвъртък. Въпроси на депутати почти нямаше, а бъдещите членове на т.нар. правителство на съдебната власт имаха по 10 минути за изложение на идеите си. Те използваха времето си, за да представят резюме от своята концепция, която бе достъпна на сайта на парламента.

Въпросите на неправителствените организации не бяха зададени. В края на заседанието депутати от управляващата коалиция пришпориха още нещата и помолиха седемте кандидати за Прокурорската колегия на ВСС, останали за накрая, да се сбият дори в по-малко от предварително определеното им време.

Първи представиха своите виждания 11-те кандидати за шестте свободни позиции в Съдийската колегия на ВСС. Те успяха да се вместят в три часа при положение, че бързаха. След това дойде време за прокурорите и тогава думата взе Емил Димитров – Ревизоро ("Обединени патриоти"). Той каза, че съдиите са "изяли" времето на прокурорите, тъй като всичко по план е трябвало да приключи за четири часа. Изслушването започна в 9 часа сутринта, а пленарното заседание на парламента започна в 13 часа. Ревизоро призова прокурорите да бъдат бързи и да не използват цялото си време.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов каза, че не може да вземе времето на прокурорите, защото това би било нарушение на правилата. Той обаче каза на кандидатите за членове на ВСС, че ако успеят да се вместят в рамките на три минути, те биха направи "впечатление" на народните представители. Прокурорите не само не се обидиха, ами почти се извиняваха на депутатите, че се налага да ги занимават със себе си.

Всичко това се случи в рамките на процедура, която Европейската комисия на няколко пъти определи като "ключова" за България. Брюксел призова българските власти да покажат, че могат да проведат добре мотивиран и достатъчно публичен избор.

Изслушването имаше и добра страна, тъй като голяма част от кандидатите за членове на Съдийската колегия на ВСС декларираха ясни реформаторски виждания и обещаха да пазят независимостта на съдебната власт. Разликата с предишни кандидати на парламента беше видима.

При кандидатите за Прокурорската колегия подобна разлика не се забелязваше. Те са общо седем и се състезават за пет позиции. Нито един от тях не постави важни за системата теми като едноличната власт на главния прокурор и препоръките за реформа от мисията на европейските прокурори.

ГЕРБ издигна общо пет кандидатури, БСП – шест, а ДПС, Патриотите и "Воля“ – по две. Очакванията са ГЕРБ да вкара четирима, БСП – трима, а ДПС и Патриотите - по двама.

За членове Съдийската колегия от парламентарната квота бяха предложени зам.-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от Върховния касационен съд (номинирани от ГЕРБ), Марина Дойчинов от ВАС, Диана Хитова от ВКС, Даниела Марчева от Софийския апелативен съд, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд (издигнати от БСП), Стефан Гроздев от САС (предложен от ДПС), зам.-шефът на Софийската апелтативна прокуратура Йордан Стоев и адвокат Боян Новански (издигнати от "Обединени патриоти"). В последния момент бяха номинирани още адвокатите Нели Виодорова (издигната от Ангел Исаев) и Ангелинка Николова (предложена от "Воля").

Кандидатите за прокурорско-следователската колегия на ВСС са районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова (ГЕРБ), Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура, Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (БСП), следователката Пламена Апостолова (ДПС) и варненският обвинител Владислав Томов ("Воля").

Съдиите: Ще пазим независимостта

Първа се представи адвокатката от Търговище Ангелинка Николова, издигната от "Воля". Тя беше доста остра в оценката си за работата на сегашния ВСС и излезе със силна прореформаторска концепция. Николова обясни, че дебат между кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота е нямало. Тя даде незадоволителна оценка на този ВСС, казвайки, че той е работил хаотично и без ясна представа за проблемите на системата. Николова настоя за извършване на пълна ревизия на всеки съд и прокуратура в страната, защото проблемите на голяма част от тях са останали в сянка. Тя каза, че сега в системата се прикриват много нарушения и напомни, че има 339 дела с големи забавяния. “Къде са били административните ръководители и членовете на ВСС. Корупцията не е само въпрос на пари, а и въпрос на морал“, обясни издигнатият от "Воля“ кандидат.

Кандидатът на ГЕРБ и настоящ заместник-председател на Върховния административен съд Боян Магдалинчев обясни, че има нужда от нов облик на съдебната система пред магистратите и обществото, както и от нов стандарт на отношенията във ВСС. Той гарантира каза, че ще работи за прозрачността на ВСС и уважение към мнението на инакомислещия, което е голям проблем в сегашния съвет. Според него трябва да се създаде постоянно действащо аналитично звено към ВСС, което да осъществява мониторинг на проблемите на съдебната система.

Реформаторска беше визията и на адвокат Боян Новански, издигнат от "Обединени патриоти". Той каза, че не е поемал никакви ангажименти към никого и обеща да бъде независим. Новански се обяви за намаляване на политическата квота на парламента във Висшия съдебен съвет и за намаляване на мандатите на членове на ВСС. “Това не са теми табу и трябва да бъдат разгледани. ВСС трябва да защитава системата от външен натиск, а магистратите трябва да говорят само с актовете и всякакви други политически заигравки са гибелни“, каза Новански.

Той критикува сегашния ВСС за немотивираната кадрова политика и обяви за съкращаване на малко натоварените съдилища и прокуратури. Кандидатът на “Обединени патриоти“ се обяви за голям привърженик на пълното самоуправление на съдебната система. "Реформата трябва да се прави от хората в система, а ВСС да търси контакти в останалите власти, да не пречи, а да способства за такова правосъдие, каквото гражданите желаят“, каза той.

Съдия Вероника Имова от Върховния касационен съд каза, че смята "независимостта на съдебната власт за фундаментален въпрос". Според нея системата трябва да бъде изчистена от политически и олигархични зависимости, които накърняват независимостта на магистратите. Тя обаче не каза как точно може да стане това, а депутатите не питаха.

Даниела Маринова – Марчева, която e съдия в Софийския апелативен съд също обеща да работи за отстояване на индивидуалната и институционалната независимост на съдиите, както и за ясни и предсказуеми критерии за атестиране и ясна дисциплинарна дейност.

“Системата е консервативна. За качеството на правораздаването не са необходими нови технологии, защото основната ценност е съдията. Независимостта може да се постигне с открити и прозрачни процедури при подбора на съдиите. ВСС разполага с изключителни правомощия за това“, обясни съдия Марчева. Тя разказа случка във великотърновски съд. По дело в този съд съдията е обяснил на отец Георги, който е игумен на Преображенския манастир, че законът е такъв и той нищо не може да направи. Игуменът на свой ред го репликирал с въпрос: “А ти за какво си там?“.

Диана Хитова, която е бивш депутат от БСП в 40-ото Народно събрание и настоящ съдия във Върховния касационен съд, също смята, че фундаментът на съдебната власт е нейната независимост. “Всяка година ВСС трябва да се отчита пред обществото с доклад и да реагира на всеки опит за външно въздействие. Съдиите в Англия са несменяеми от 1701 г. Упреците към съдебната система са основателни, но трябва да се вземе предвид, че ние много бързо се учим“, каза Хитова.

Тя поиска ВСС да може да наблюдава в реално време на случайното разпределение, което да отнеме всички възможности за манипулация на системите на съдилищата. Магистратът се обяви за разширяване на правомощията на общите събрания на съдилищата. Хитова настоя и за установяване на обратна връзка между ВСС и магистратите.

Съдия Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд обяви иновативно, че би изоставил предложенията в концепцията, ако бъдещите му колегите във ВСС предложат по-добри решения на проблемите. Съдията каза, че магистратите трябва да получават по-добра защита от ВСС при натиск. Според него ВСС трябва да е в постоянен контакт с редовите съдии, които “могат да предложат най-адекватни предложения за реформа“.

Съдия Марина Дойчинова от Върховния административен съд се обяви за задължителни обученията по европейско право на магистратите и гарантирането на независимостта на съдебната власт чрез бюджета. Според нея ВСС трябва да обърне много по-голямо внимание на поощренията за съдиите, защото “голяма част от магистратите работят съвестно и много“. Съдия Дойчинова призова ВСС да не влагат лични мотиви при наказанията на магистрати. Тя не е привърженик на съкращаването на съдилища и смята, че въвеждане на електронно правосъдие би решило по-безболезнено тази тема.

Адвокат Мирослав Джеров също каза, че основната задача на ВСС е да гарантира независимостта на съдиите и съдебната система. Според него съветът трябва да създаде допълнителни структури, които автономно да изпълняват тази функция. Джеров каза, че трябва да се осигури незабавна реакция при накърняване на независимостта на съдиите, което ще повиши неговия авторитет в съдебната власт. Разпределението на делата по случаен начин бе акцент в концепцията му. Той смята, че гаранции за това разпределение може да бъде само безукорният морал на ръководителя на конкретния съд.

Адвокат Нели Виодорова направи може би най-слабото представяне сред кандидатите за Съдийската колегия на ВСС. През по-голяма част от времето си тя говори за достойнството на адвокатската професия и как адвокатурата е един от най-големите привърженици на реформата на системата. Накрая обясни, че не бива да има противоборство във ВСС и навсякъде трябва да цари съгласие и колегиалност.

Издигнатият от ДПС съдия от Софийския апелативен съд Стефан Гроздев бе един от малкото кандидати, които не критикуваха работата на сегашния Висш съдебен съвет. Той обеща да работи за съдебна система без зависимости от политически и йерархичен характер. Гроздев излезе с идеята заплатите на магистратите да се определят от постигнатия им ранг, а не от заеманата от тях длъжност. Т.е. съдия с постигнат ранг на върховен съдия, който работи в окръжен съд, да получава равна заплата със съдия, който работи във върховен съд.

Прокурорите без общи декларации

При представянето на варненския прокурор Владислав Томов от партия “Воля“ обясниха, че почти цялата му рода е работила в държавното обвинение. В своето въведение Томов коментира, че се е фокусирал върху решаване на проблем с човешкия ресурс в съдебната система. Според него проверките на знанията на магистратите трябва да са анонимни, а устните изпити да се премахнат, защото това ще доведе до по-обективен избор на кадрите в системата. Владислав Томов се обяви за изравняване на заплати на младшите и районните прокурори, защото вършат една и съща работа. Накрая той обяви, че ще проявява пълна нетърпимост към корупционни прояви от колеги.

Гергана Мутафова е заместник-районен прокурор на Пловдив. Тя смята, че може би най-големият проблем в прокуратурата в момента е неравномерното натоварване на магистратите, което води до проблеми с качеството на работата им. Мутафова подкрепи провеждане на реформата на съдебната карта, но ако този процес не се изпълнява като самоцел. Според нея съдилищата трябва да могат да задържат процент от приходите от съдебни такси, за да има пари за поддръжка на съдебните сгради. Тя допълни, че ВСС трябва да е по-активен при кандидатстването по европейските програми. Мутафова отбеляза, че сега оценката на магистратите от ВСС е формална и лишена от справедливост и настоява това да се промени.

Йордан Стоев, който сега заема позицията на заместник-апелативен прокурор на София, обеща да работи за промяна на философията на конкурсите и кадровата политика в съдебната власт. Въпреки че е привърженик на реформата на съдебната карта, Йордан Стоев иска първо да се приложи пилотен проект по съкращаване на съдилища и прокуратури в един апелативен район, за да се видят ефектите от това. Той казва, че има нужда от създаване на специален финансов фонд към ВСС за поощряване на определени магистрати за добрата им работа. Според него всеки член на ВСС трябва да бъде съпричастен към законодателен процес и обеща да е много активен в това отношение.

В момента прокурор Калина Кючукова е шеф на Окръжна прокуратура - Бургас. Тя е била наблюдаващ прокурор по делото за атентата на летище “Сарафово“. Прокурор Кючукова каза, че осигуряване на независимостта на съдебната власт и осигуряване на равен достъп до правосъдието са ключови. В тази връзка Кючукова подкрепи продължаване на съдебната карта и преминаване към програмно бюджетиране на съдебната система. Според нея трябва да се запазят само прокуратурите в областните центрове, а останалите се превърнат в техни териториални звена.

Маринела Тотева е прокурор във Върховната административна прокуратура. Още в началото на изложението си тя обясни, че напълно споделя критиките на Европейската комисия към работата на ВСС. Също като част от другите кандидати тя застъпи идеята, че трябва да се въведе наблюдение на ротационен принцип от членовете на съвета върху апелативните съдебни райони. Тотева бе един от малкото прокурори, който каза, че ВСС трябва да реагира твърдо на опитите за външна намеса върху съдебната власт. Според нея трябва да се въведе трайна и непротиворечива практика за прозрачни назначения в системата.

“Ако бъда избрана за член на ВСС, ще поставя за дебат кариерното израстване на място. Това означава, че заплатата на магистратите ще може да расте, без да се налага те да заемат друга длъжност“, каза Тотева.

Ръководителят на Столичната следствена служба Пламена Стоева бе представена от Йордан Цонев (ДПС) с това, че е била награждавана от главния прокурор Сотир Цацаров. Те се обяви за създаване на обратна връзка на ВСС с магистратите. Светлана Бошнакова от Върховнаа касационна прокуратура бе изслушана последна. Тя започна с благодарност за търпението на депутатите. Прокурор Бошнакова ще предложи да се забрани изкачването в кариерата чрез прескачане на нива, определено от нея като "кариерен туризъм". Според нея също трябва да има регулярни срещи на членовете на ВСС с редовите магистрати.

Предстои кандидатурите да бъдат гласувани в пленарна зала, което ще стане след изготвяне на доклад за тяхното представяне от правната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България