Парламентарна суматоха заради скоби на неправилно паркирали депутатски коли

БСП обяви действията на общината за "беззаконие" и "провокация"

Служители на столичното общинско дружество "Паркинги и гаражи" поставиха в четвъртък сутринта скоби на няколко автомобила на депутати, които бяха паркирани неправилно. Това предизвика народни представители от БСП да поискат прекъсване на заседанието на парламента за 10 минути, за да отидат и да паркират правилно. Заскобените автомобили бяха паркирани извън регламентирания паркинг на Народното събрание.

След като почивката бе дадена, от ГЕРБ обвиниха заместник-председателя на НС Мая Манолова, че е прекъснала заседанието с недопустими аргументи. От опозицията напомниха, че парламентарният правилник постановява, че един час преди края на редовното време на пленарното заседание няма право да се иска и дава почивка на народните представители.

В крайна сметка се оказа, че депутати от всички парламентарни сили се затичаха към автомобилите си, за да избегнат глоба заради изтекъл абонамент за паркиране в синя зона.

Социалистите припомниха, че има решение на областна управа, че скобите и глобите в синята зона са незаконни и се води обжалване на решението на Столична община.

От БСП видяха в действията на общинските служители "провокация" и "беззаконие", че някой е сложил скоби на автомобилите им, паркирани на място, което е надлежно маркирано като "Синя зона". Тълкуването на социалистите е, че "Синя зона" около парламента в момента няма, защото това е зона за сигурност. Те настояват, че общината няма право да поставя скоби, защото тази част от наредбата за паркирането е отменена от съда. Тези части от общинската наредба обаче бяха премахнати само на първа инстанция. В последствие ВАС обезсили това решение.

"Смятаме, че това е провокация. За нас закопчаването по този начин в зоната за сигурност на депутатски коли е провокация, с която не знам кой какво е целял. Но резултатът е, че Столичната община трябва да започне по-внимателно да гледа регламентацията и да се грижи повече за това да бъде в рамките на закона. Събирането на глоби, поставянето на скоби и вдигането на автомобили в момента е незаконно. Всеки гражданин, включително и аз, може след това да съди общината и да си върне парите. Чух, че били сваляни скоби - моята е свалена с моите 30 лв., с които съм платил", заяви социалистът Антон Кутев.

Бившият общински съветник в София и настоящ депутат от БСП Георги Свиленски бе още по-остър.

"В момента се извършва едно беззаконие срещу българския парламент. Първо, имаме една зона, която е обявена за незаконосъобразна, в която са паркирани автомобили - не знам дали всички са били на народни представители, или на служители и журналисти. В зоната за сигурност, ако мога така да нарека зоната след загражденията, има отпаднала наредба за паркиране и Столична община, вместо да изпраща автомобилите да провалят заседанието на парламента, да си разгледа наредбата и да направи така, че парите, които събира, да се събират законно и да се харчат прозрачно", обясни Свиленски.

Споделяне

Още от България