Парламентарната квота доминира ръководствата на комисиите във ВСС

Тъстът на близкия до властта медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски пое дисциплинарната

Снимка: БГНЕС

Излъчените от парламента членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) преобладават като брой в ръководствата на общо 11-те комисии на съвета, съобщиха в понеделник от кадровия орган. Седем от въпросните председатели са от квотата на депутатите, като двама са подкрепени от ГЕРБ, двама от ДПС и по един от БСП, РЗС и "Атака".

Прави впечатление, че предизвикващите досега най-сериозни критики комисии – дисциплинарната и по предложенията и атестирането, се оглавяват от бивши съдебни инспектори – съответно Васил Петров, тъст на близкия до правителството медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, и Милка Итова, излъчена от квотата на съдиите.

Заместници на Петров и Итова стават съответно Светла Петкова, подкрепена от ГЕРБ и бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, издигнат от квотата на държавното обвинение.

Другият кандидат на движението на Ахмед Доган, който може да се похвали с председателски пост в новия съвет, е Магдалена Лазарова-Проданова, която оглавява Комисията по публична комуникация. Тя ще функционира за пръв път в рамките на ВСС, като създаването ѝ е провокирано от сериозните проблеми с медийния си образ, които досега по традиция е имал всеки състав на съвета, особено последният.

Издигнатите от ГЕРБ Юлиана Колева (бивш депутат) и Соня Найденов (представляващ ВСС) поемат председателството на правната комисия и на тази по международната дейност. Останалите трима представители на парламентарната квота, които поемат различни комисии, са шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, номиниран от "Атака", на комисията по съдебна администрация - Димитър Узунов, издигнат от РЗС, и комисията за предотвратяване на конфликт на интереси и връзки с инспектората - Незабравка Стоева, подкрепена от БСП.

Така, наред с тази по атестирането, четирите комисии, които се оглавяват от членове на ВСС, излъчени от професионалната квота, са по натовареността – с председател Калин Калпакчиев (бивш апелативен съдия), по бюджет и финанси – с шеф Михаил Кожарев (ексзам.-главен прокурор) и по професионална квалификация и информационни технологии – оглавена от Румен Георгиев (бивш зам.-шеф на следствието).

Подобно на предшествениците си, новите съдебни кадровици възнамеряват да заседават в дните преди седмичното си редовно заседание в четвъртък, като в работния график на нито една от комисиите не е включен петък.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?