Парламентарната военна комисия отхвърли поредното президентско вето

Сн. БГНЕС
Парламентарната военна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за отбраната и въоръжените сили, според които висшите военни трябва да бъдат представяни пред депутатите, след като бъдат назначени. 
 
Ветото беше подкрепено само от депутатите на БСП. 
 
Председателят на комисията ген. Константин Попов (ГЕРБ) коментира, че не вижда нищо лошо в това висшият офицерски състав да дойде в Комисията по отбрана и да представи визията си. 
"Не става въпрос да ги изпитваме какво са направили, а да дойде този човек да представи визията си, за да знаем народните представители какво ще се прави“, посочи ген. Попов. 
 
Кольо Милев от БСП заяви обаче, че представянето в комисията на удостоените с висши офицерски звания не е необходимо. 
 
"Да не подценяваме генералите, да ги викаме тук, за да се представят като ученици“, коментира той. 
 
"Как си го представяте- министърът на отбраната влиза и след него в редичка вървят генералите, за да ги представи? После казва „ходом марш“ - абсудно е“, допълни Таско Ерменков от БСП. 
Според ген. Симеон Симеонов от ДПС обаче също няма проблем в изслушването. 
 
"Нищо лошо няма в това изслушване в комисията. Нека генералите да се срещнат с комисията, за да знаят, че това е пътят напред, да не драматизираме“, коментира ген. Симеон Симеонов от ДПС. 
Президентът Румен Радев се обяви срещу промените, според които новоназначените висши военни ще бъдат представяни от министъра на отбраната или негов заместник пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.
 
Според него това "не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната", тъй като според основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента по предложение на правителството.
 
"Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ. Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица", посочва държавният глава.
 
Според него "тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава и крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили".
 
Първоначално управляващите имаха идея кандидат-генералите ще бъдат изслушвани от депутатите преди да бъдат назначавани, но след острата реакция на президента те се отказаха от нея. Радев обаче не приема дори възможността висшите военни да минават опознавателно през парламента.
 
Радев върна и поправките, които завишават изискванията за заемане на поста "постоянен секретар на отбраната", тъй като според него те създават условия за дискриминация. 
 
В началото на мандата си Радев наложи вето върху Закона за концесиите, гласуван в последните дни на миналия парламент. След това той върна и поправките в Закона за опазване на околната среда, съкращаващи обжалването на оценките за въздействие на стратегически важни инвестиционни проекти върху околната среда само на една инстанция. И двата пъти ветото на президента бе преодоляно от парламентарното мнозинство.
 
В същото време Радев пусна въпреки призивите за вето спорни промени в Закона за съдебната власт и НПК.
Споделяне

Още по темата

Още от България