Парламентарният контрол ще се провежда и без кворум, заседанията на НС няма да се откриват с химна

Парламентарният контрол ще се провежда и без кворум, заседанията на НС няма да се откриват с химна

Парламентарният контрол ще може да се провежда и без кворум на Народното събрание. Това предвиждат гласуваните в четвъртък текстове от правилника за работа на НС. От БСП се възмутиха, че така се узаконява неприсъствието на депутатите на работа.

Според предложението на ГЕРБ пленарният ден трябва да започне с присъствието на най-малко 121 народни представители, но ако в хода на заседанията бъде направена поименна проверка и тя не установи в залата нужните 121 депутати, заседанието ще може да продължи само с парламентарен контрол, без да може да се провеждат гласувания и да се приемат актове.

Първоначалната идея на ГЕРБ беше в тези случаи, когато липсва кворум, парламентът да може да обсъжда и закони, но впоследствие даде заден ход. Новият текст мина с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ - 86 "за", 42 "против" и 10 "въздържал се".

Химнът в началото на всеки пленарен ден се размина на косъм

Междувременно едва 10 гласа не стигнаха да бъде прието предложението на Патриотичния фронт заседанията на Народното събрание да се откриват с химна на България. След прегласуване 55 депутати бяха "за", двама "против", а 27 "въздържал се", с което на практика идеята бе одобрена, но за да бъде приет даден текст, кворумът в четвъртък беше минимум 65 гласа "за".

Редно е в храма на държавността да звучи националния химн, посочи Валери Симеонов.

Заместникът му в партията му Национален фронт за спасение на България Валентин Касабов изтъкна, че химнът е 50 секунди и нещо в сравнение с времето, "което загубихме тук за словоблудстване". Химнът е символ на държавността и трябва да звучи тук на този висок форум, настоя той.

Като народни избраници трябва да покажем образцовост, призова Касабов. Когато отхвърляме слушането на химна, отхвърляме смисъла на тази държавност. Какъв знак даваме на децата и на всички онези, които са ни гласували доверие, коментира още Касабов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?