Парламентарният сеир на 10 ноември

Жаблянов и Сидеров в единодушие, че "Костов е виновен"; ДПС изтъкна заслугите на д-р Ахмед Доган

Парламентарният сеир на 10 ноември

Датата 10 ноември, която бележи началото на прехода към демократична България преди 28 години, стана повод за декларации на парламентарните партии, които отново разиграха обичайния сеир.

ГЕРБ се закани, че Бойко Борисов ще състави още три правителства. БСП заложи на изпитаното клише "Костов е виновен", а парламентарният началник на "патриотите" Волен Сидеров индиректно се съгласи и обяви, че планираният от управляващите "преглед на приватизацията" щял да покаже корена на корупцията в България. ДПС упрекна властта, че действията и думите ѝ са "продължаване на Възродителния процес", но с други методи.

Сидеров и коренът на корупцията

Пръв в петък думата взе председателят на групата на националистите Волен Сидеров, който защити политическото решение на коалицията за проверка на приватизация от изминалите години.

От парламентарната трибуна той каза, че само така ще се види откъде тръгва корупцията, как се е разиграла през годините и от кои партии е използвана.

По думите му у нас трябва да се направи анализ на прехода, по време на който отвън е било внушено, че трябва да се приватизира. "Сега в това управление се показва, че държавата може да бъде добър стопанин", каза още Сидеров. Той обяви, че коалицията е стигнала до извода, че трябва да има санкция за приватизацията.

ДПС похвали Доган, разкритикува кабинета

Веднага след него се изказа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който призова за консенсус за преопотвърждаване на българския етнически модел. "Този модел, като вдъхновение, идеология, принадлежи на доктор Ахмед Доган. Обръщам внимание на най-голямата политическа партия в Народното събрание да почерпи поуки от историческите уроци, да не затваря пътя пред своето европейско развитие", каза лидерът на ДПС.

Обявявайки 10 ноември за символна дата в демократичния календар Карадайъ заяви: "Формалното осъждане на комунистическия режим, престъпленията на комунистическия режим, включително и Възродителния процес, не е достатъчно". Според него "Възродителният процес" (насилствено преименуване на българските етнически турци -бел.ред.) е най-мащабното престъпление на етническа основа в българската история, а днес сме свидетели на лоши послания на управляващите и целите на този процес продължават с други методи.

ГЕРБ трябва да почерпи поуки от историческите уроци, настоя Мустафа Карадайъ. "Като партия, чувствителна по теми, свързани с човешките права и свободи, ДПС реагира на всяка заплаха пред демокрацията и стабилността. Не може и да бъде другояче. Нека никой не си прави илюзиите, че поставяйки ДПС в една категория с националистите, фактите ще се променят. ДПС проповядва толерантност и заедност. ДПС за тази своя идеология заплаща немалка цена", продължи той.

БСП: Костов е виновен

От името на БСП равносметка на прехода направи зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов, който обаче след 13-тата минута от четенето на декларацията бе свален от трибуната.

Жаблянов първо даде положителна оценка на българските комунисти, заявявайки, че след 10 ноември българското общество заедно с управляващата тогава партия (БКП) са проявили "необходимия разум, необходимия баланс, необходимата историческа отговорност" и са успели да избегнат "най-опасните, най-рискованите моменти, които тогавашната политическа обстановка предполага". "Премина се към мирния преход към България. Това е основното постижение на политическите партии", посочи депутатът от БСП.

Той обяви, че в рамките на прехода винаги е имало радикални политически нагласи у нас, граничещи с екстремизъм. "И тук постижението на прехода е изолирането на тези елементи, които жадуваха за друго общество, за разрушаване на конституционния ред", посочи Жаблянов.

Той изтъкна, че от прехода няма как да бъде изолирана икономическата промяна, а именно - приватизацията. Историческата истина е, че във второто правителство на десницата с министър-председател Иван Костов с подценяване на материалните активи е осъществена форсираната приватизация. "През това време разцъфтя организираната престъпност, която трайно навлезе в българския политически живот", допълни Жаблянов.

ГЕРБ обеща кабинет "Борисов 6"

След кратък скандал, който доведе до отнемането на думата на депутата, а от БСП напуснаха пленарната зала, на трибуната се качи народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски. Той обяви разликите между управленията на БКП/БСП и на Борисов - при първите държавата непременно фалирала, а при кабинетите на ГЕРБ - станала стабилен член на Европейския съюз (ЕС), а икономиката бележела подем.

По думите му след резултатите от първите две управления на Бойко Борисов и изпълнение на всички обещания до края на мандата на сегашния кабинет ГЕРБ обяви, че няма как партията да не оглави още три правителства.

"И към края на мандата си правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще изпълни всички обещания, които даде", каза Гърневски. А в залата се чу "Браво". "И като направи това след правителство едно, две и три няма как да не последват четири, пет, шест", каза още депутатът от партията на Борисов.

Гърневски заяви, че след 1989 година "БКП се превъплътила в социалистическа партия; комунистите се определили като социалисти-антифашисти независимо, че на всички в България било известно, че в тази страна никога не е имало фашизъм; започнал поход на червените куфарчета, а при "Виденов-Гечев" фалирали 26 банки".

От ГЕРБ се обърнаха към младите социалисти и ги призоваха да се запознаят с историята на партията си, която "довели България до просешка тояга" и опити да бъде пробутана като 16-а република в СССР.

"Ако днес надникнете в списъка на кредитните милионери, ще видите, че те са или членове на номенклатурата, или агенти на "Държавна сигурност". Маститият олигарх от Висшия съвет на БСП Георги Гергов успя да ужили община Пловдив с имоти за 150 млн. и да приваризира Международния панаир с общи активи на 600-700 млн. Тогава зам.-министър на икономиката и председател на борда на панаира бе лидерката на БСП и активен борец с корупцията - Корнелия Нинова. Приватизацията и корупцията вървят и трябва да се гледат заедно", каза още Гърневски.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?