Парламентарният секретар на земеделското министерство е временно отстранен

Парламентарният секретар на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Симеон Манасиев временно е отстранен от длъжност заради проверка на семейните му фирми, съобщиха във вторник от земедлското министерство.

Повод за проверката е жерналистическо разследване на бТВ, показало, че зад двете фирми на бащата на Манасиев всъщност стои едно и също животновъдно стопанство във варненско село. Двете фирми са кандидатствали и са получили евросубсидии, което поражда съмнения, че всъщност два пъти са получени средства за една и съща дейност.

Манасиев е съдружник на баща си, който по думите на министър Найденов е един от най-големите свиневъди в страната. Материалът на Би Ти Ви, излъчен за тях, поражда съмненията, че фирмите на Манасиев са получили два пъти субсидия за една и съща дейност.

Министър Мирослав Найденов е изпратил преписката по случая в Софийската районна прокуратура и е разпоредил проверка на инспектората.

Пред бТВ министърът обясни, че евросубсидиите са били одобрени миналата година преди правителството на ГЕРБ да поеме властта. По онова време било масова практика подобно формално "раздвояване" на фирми и стопанства, с цел да бъде усвоен възможният "таван" на европейските субсидии.

Найденов призова, докато проверката не приключи, Манасиев да не бъде сочен с пръст и заяви, че, ако има нарушения, средствата трябва да бъдат възстановени, а виновникът ще понесе отговорност.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?