Парламентарният шеф предлага народните избранници да работят без великденска ваканция до 25 май

Парламентът може да прекрати работа на 25 май за началото на предизборната кампания и депутатите да излязат в отпуска, съобщи във вторник новият председател на парламента Борислав Великов. Той ще направи това предложение в сряда на председателски съвет на всички шефове на парламентарни групи.

По конституция мандатът на Народното събрание изтича на 5 юли, когато то трябва да се разпусне. Според проведените между премиера и президента консултации изборите за 40-тия парламент най-вероятно ще бъдат на 25 юни.

Все още не са готови разчетите и не е решено дали отпуската на народните представители ще е платена или неплатена, обясни Великов. Според него на депутатите не трябвало да се заплаща, но остава открит въпросът дали всеки ще може да си позволи неплатена отпуска.

Друго предложение на парламентарния шеф е депутатите да нямат великденска ваканция, защото тя се падала 15 дни преди разпускането на Народното събрание. Според предложението на Великов парламентът може да почива само на Разпети петък.

По изчисления на Борислав Великов, ако всеки вторник има извънредно заседание, парламентът ще заседава 44 пъти до края на този мандат. Законите, свързани с евроинтеграцията на първо четене, по които има съгласие от Комисията по евроинтеграция, да минават по олекотена процедура, предлага още Великов. Това ще означава всяка парламентарна група да има право само на едно изказване и да се скъси срокът между първо и второ четене. Така ще се спестят пленарни часове, смята новият парламентарен шеф.

Според него министрите може да отговарят писмено, а само на най-важните въпроси да се отговаря устно в пленарна зала.

Великов написал писма до председателите на парламентарните групи, с които ги моли да посочат приоритетните за тях законопроекти, свързани с евроинтеграцията на страната ни. По този начин ще може да се направи реалистична справка за приемането на нормативните актове от 39-тото Народно събрание, обясни той. Великов каза, че програмата максимум на правителството включва приемането на 50 законопроекта до края на мандата на парламента.

До две седмици ще има становище и за проф. Васил Мръчков, който е председател на Съвета по законодателство към НС. При встъпването на Великов в длъжност Новото време поиска Мръчков да бъде освободен с мотива, че е бил главен прокурор по времето на Възродителния процес.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?