Парламентарното разследване на полетите на Борисов стигна до поп-фолка

Комисията очаква списъка с пътниците на Авиоотряд 28

Парламентарното разследване на полетите на Борисов стигна до поп-фолка

Временната парламентарна комисия, проверяваща полетите на предишното правителство с Авиоотряд 28 и военните самолети, още на второто си заседание стигна до поп-фолка.

Шефът на комисията Венцислав Лаков ("Атака") съобщи във вторник, че от досегашната проверка са излезли "много екзотични маршрути" на правителствения авиоотряд – София – Рилски езера, София – Шумен (Паламара), София – ловни стопанства и т.н.

Лаков каза, че бил чел, че и певицата Преслава е летяла с Авиоотряд 28, но тъй като липсват списъците с лицата, ползвали услугите на правителствените самолети, все още не е ясно дали това действително е така.

Авиоотряд 28 е изпратил до депутатите справка за всички полети, извършени от отряда в периода август 2009 - март 2013. Лаков уточни, че в справката са посочени всички полети по дати, полетно време, но не и списъците на хората, които са летели.

"Ако нямаме списъка на лицата, няма да можем да си изпълним поставената задача. Трябва да се постави по-остро въпросът към съответните институции - може би към НСО, която следи кой се качва в самолета”, коментира Рамадан Аталай от ДПС.

Предстои комисията да изслуша шефа на НСО Тодор Коджейков и началника на отбраната Симеон Симеонов.

Иронизирайки ситуацията, депутатите от ГЕРБ предложиха да бъдат изслушани и стюардесите на полетите, както и сегашният вицепремиер Зинаида Златанова, защото в предишното си качество на ръководител на мисията на ЕК в България тя е присъствала в голяма част от полетите.

"На същото основание можем да поканим и певицата Преслава. Списъкът ще бъде допълван и с искане за изслушване на Бойко Борисов, стюардесите и т.н. ", коментира от своя страна Венцислав Лаков от "Атака".

Временната комисия за Авиоотряд 28 и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната е изпратила 21 писма с искане за информация за полетите до различни институции, сред които президентството, главният секретар на Народното събрание, главният секретар на Министерския съвет, НСО, МФ, МЗХ, МТИТС, МО, МВнР, МВР, Сметна палата, летище София, Авиоотряд 28, Агенция "Митници”, БФС. До този момент са получени отговори от: Министерството на финансите, от главния секретар на Народното събрание, от Министерството на земеделието и храните за два полета, справка от Авиоотряд 28.

От НСО чрез секретната служба на парламента получихме уточняващо писмо с въпроси, които трябва да разгледаме на закрито заседание, заяви председателят на комисията Венцислав Лаков. Началото е поставено, посочи той.

Юридически секретар на временната комисия е Огнян Стоичков, който в предишния парламент беше депутат от "Атака”.

Правителството на Пламен Орешарски вече извади официална справка, според която правителственият Авиотряд 28 е извършил 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година. За последните две години, когато авиотрядът мина на пряко подчинение на Министерския съвет, полетите са на стойност 1.6 млн. лева. При това често са използвани и военни хеликоптери и самолети – общо над 60 полета.

 

На правителственото заседание в сряда пък предстои да бъдат одобрени допълнителни средства за  Авиоотряд 28, но от Министерския съвет (МС) не са уточнили за какво са необходими. Вече стана ясно, че се планира авиоотрядът да бъде върнат в транспортното министерство.

 

Темата за Авиоотряд 28 бе повдигната още миналата година, след като стана ясно, че услугите на службата са били ползвани от любителския футболен отбор Витоша - Бистрица, повече известен като Бистришките тигри, чиито цветове защитаваше тогавашният премиер Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?