Парламентът чака обяснение

“Всички чакаме обяснение по този въпрос. Според мен е проблем правосъдна система да има черни каси”, заяви пред Mediapool председателят на вътрешната комисия в НС Николай Свинаров (НДСВ), но не допусна шефът на НСлС, “когото познава от 20 години” да е участвал в пълненето на евентуални политически черни каси.

Свинаров уточни, че парламентарната комисия няма право да се намесва в този скандал, но вече е говорил с колеги за възможността да се въведе парламентарен контрол и върху работата на следствието.

По думите му такова предложение вероятно ще бъде внесено след празниците, но дори и комисията да го гласува, то по-скоро ще има декларативен характер. Промените в конституцията задължиха председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор да внасят доклади за своята работа чрез ВСС до парламента. НСлС обаче остана извън обсега на поправката.

Свинаров отбеляза, че следствието може да бъде ликвидирано само с Велико Народно събрание, тъй като това би било промяна в структурата на съдебната власт. Според него обаче този дебат не е на дневен ред, тъй като в случая се касаело за “персонална вина”, а не за вина на цяла институция.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?