Парламентът да контролира посланическите назначения

Парламентът чрез комисията по външна политика да контролира посланическите назначения, които в момента се определят на тъмно, поиска депутатът от НДСВ Тошо Пейков. Той лансира предложението в питане до външния министър Соломон Паси за това чие е предложението - на президента или на министъра за изпращането на свързания с БСП Венцислав Кънев за наш първи дипломат в Сирия. От отговора на Паси стана ясно, че Кънев е номиниран от президента Георги Първанов, министърът не го познавал.

Кънев е свързан с БСП, и е съдружник на бившия дипломат Атанас Самсарев, уличен в нота на британското посолство преди две години за незаконна търговия с оръжие и петрол, която бе огласена покрай разследването дали БСП е финансирана от режима на Саддам Хюсеин, както писа иракският в. Ал Мада.

Лидерът на "Оборище" припомни, че външната комисия е упражнявала някакъв контрол над кандидатите за посланици, изслушвала ги е, но сега тази практика е прекъсната. "Назначаването пак става на тъмно - кой кого предлага, кой кого утвърждава, вие или президента, печелят естествено криминалните мрежи", обяви Тошо Пейков.

"Новото българско достойнство във външната ни политика е невъзможно без парламентарен контрол, без прозрачност с предлагани от президента "приказни" дипломати от миналото", посочи депутатът Тошо Пейков.

Докато стигна ред за питането на Пейков, което дълго отлежа, девет депутати внесоха и нов въпрос към Паси за провалени посланически назначения в натовски държави заради отказан достъп до тайните на пакта след проверка за лоялност на Държавната комисия по сигурност на информацията. Емил Вълев загуби мястото си в централата на НАТО в Брюксел, но продължава да е посланик в натовска Белгия. Любомир Тодоров не получи сертификат и отпадна от мисията в Канада. Злополучно се завърна в София и изпратеният от Генщаба за национален военен представител ген. Павломир Кънчев в командването за Европа в Монс.

Пейков заяви, че през септември 2002 г. председателят на БСП Сергей Станишев е посетил Кайро, в компанията на бившите дипломати, близки до БСП - Венцислав Кънев и Атанас Самсарев. Пейков отбеляза, че те са били посрещнати с почести от подчинения на Паси посланик Олшевски.

В отговор Соломон Паси потвърди за визитата на Станишев, но подчерта, че Атанас Самсарев не бил включен в делегацията, гостувала на управляващата Национално-демократична партия в Египет. Тази партия разполага с правото да контактува с партии от различни държави, а МВнР е добре информирано предварително и е дало инструкции на посолството в Кайро да съдейства на делегацията на парламентарно представената БСП.

Питайки чие предложение е Венцислав Кънев за посланик на България в Сирия, Пейков припомни: "Кънев е човек на външния отдел на ЦК на БКП, бивш посланик в Либия, експерт на БСП и съдружник на Атанас Самсарев, служител на КДС, на ЦК на БКП, посланик в Сирия и Южен Йемен, уличени с в нота на британското посолство в незаконна търговия с петрол и оръжие", припомни Пейков.

В отговор Паси първо описа процедурата за назначения - формално след съгласуване с администрацията на президента, а след това МВнР предлага на Министерския съвет да одобри кандидатурата, а правителството предлага на президента да издаде указ.

"До преди началото на това неформално съгласуване с администрацията на президента, аз не съм познавал г-н Кънев, обяви Паси и така призна, че дипломатът е предложен от Георги Първанов.

Паси заяви, че в МВнР не е постъпвала информация за "дейностите на г-н Кънев", за които твърди Пейков. За разлика от периода преди Десети ноември 1989 г. МВнР изпълнява само функции, свързани с външната политика на страната". По тази причина той отказа да коментира целите на посещението на г-н Кънев в Кайров.

"От Кайро Станишев поиска подкрепа на президента Първанов за защита на Саддам Хюсеин. Според медиите, подкрепата била, за да се осигури рамо за БСП да влезе в Социнтерна и да се напълни касата на БСП", посочи Пейков.

Той запита дали Външно министерство знае за опитите на БСП да подмени външната политика на страната с политиката на БСП.

Пейков цитира и предложения, направени до другаря Първанов от Велко Вълканов и Илия Баташки след визита в Багдад, в които те искат засилване на контактите между бСП и партията на Саддам БААС, както и отмяна на сакциите за Ирак.

По думите на Паси отношенията между БСП и БААС са отдавна вече в историята, а отношенията между България и Ирак отдавна са преодолели това минало. Външният министър посочи, че не са му известни и не е проучвал изнесените от Тошо Пейков факти за връзки на БСП с БААС и за получавани от партията подкупи от режима на Саддам Хюсеин.

Според министъра на външните работи политиката, която България води спрямо арабския свят, има стратегически измерения, а българо-арабските отношения през последните три години са в най-добрата си форма от 1989 г. насам. Има видимо възраждане на отношенията между България и отделните арабски страни, както и с арабския свят като цяло, каза министър Паси.

Докато Тошо Пейков отправяше въпросите си към Паси, от левицата ръкопляскаха обиждаха го на висок глас. Наложи се председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев да излезе на трибуната, за да изрази несъгласие с реакцията на част от залата и от провокационните и непристойни по думите му реплики, подхвърлени към Тошо Пейков. По този начин е бил направен опит да не се чуе от залата най-съществената част от въпроса на Пейков, каза Илчев.

Споделяне

Още от България