Парламентът да отстранява кметове при бездействия относно околната среда

Парламентът да отстранява кметове при бездействия относно околната среда

Девет граждански и екоорганизации предлагат промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, според която „При противозаконни действия и бездействия, които водят до замърсяване на околната среда и риск за човешкото здраве, граждани и граждански организации да имат право да предложат на Парламента на Република България и той да има право да прекрати пълномощията на кмета и съответния общински съвет”. Това искат неправителствените организации в писмо до Конституционния съд, до Народното събрание и всички групи на партиите в него, до множество парламентарни комисии и до председателя на Европейския парламент, разпратено в понеделник.

Под него са се подписали  представители на Национално движение „Екогласност”, Сдружение „Нови хан – Европейско селище” , Екосдружение “Връбница, Надежда”, на инициативните комитети в Требич и Мрамор, на гражданските комитети „ЗЗЖХОЖП” и “Бобов дол”, както и сдруженията „Екозащита Челопечене” и „Кремиковци”.

Те обясняват действията си с “недалновидните, некомпетентните и казано без преувеличение злоумишлени действия и бездействия на кметската управа на гр. София и Столичния общински съвет, които поддържат София в състояние на обявена криза с битовите отпадъци вече цели 15 месеца.”

Според тях е необходимо граждани и граждански организации да имат право на законодателна инициатива и затова подкрепят внесеното в Народното събрание предложение за подобна поправка. По повод своето искане за законова възможност за отстраняване на кметове от Народното събрание, организациите искат среща с парламентарните комисии по правните въпроси, по местно самоуправление, по околна среда, по гражданското общество, за борба с корупцията, по жалбите и др.

Споделяне

Още от България